Njega kože u trudnoći

Njega kože u trudnoći

Trudnoća je veoma uzbudljiv period, no često ga prate i razni izazovi, uključujući one vezane uz njegu kože. Ako vaša dosadašnja rutina njege kože više ne pokriva sve njezine potrebe, niste sigurni kako se uhvatiti u koštac s hiperpigmentacijskim promjenama i ludovanjem hormona koje se može odraziti i nastankom akni te niste sigurni koje sastojke izbjegavati u ovom delikatnom razdoblju, odgovore pronađite u ovom članku.

S kojim problemima kože se trudnice najčešće suočavaju?

Trudnoća je razdoblje u kojem više od 90% žena doživi značajne promjene na koži. Te promjene uglavnom su posljedica brojnih endokrinoloških, imunoloških, metaboličkih i vaskularnih promjena koje tijekom trudnoće mogu utjecati na kožu na razne načine. Moguće je poboljšanje, ali nažalost i pogoršanje postojećih kožnih problema, a također je moguća i pojava novih dermatoza. Problemi kože s kojima se trudnice najčešće suočavaju su suhoća kože, hiperpigmentacijske mrlje i akne. 

Ako imate suhu kožu koja je tijekom trudnoće postala dodatno isušena, nisu vam potrebne značajne promjene u rutini njege kože koja vam odgovara, no uz korištenje hranjive kreme bogate nježnim emolijensima, ceramidnim prekursorima, beta glukanom i pantenolom za dugotrajnu hidrataciju kao što je naša Úna, preporučujemo i dodatak rutini u obliku Naro uljnog boostera koji pojačava hranjivost bilo kojeg proizvoda. Dodatan plus izuzetno nježne i minimalističke formule Úna kreme je mogućnost korištenja na koži djece starije od 4 mjeseca pa može poslužiti i kao univerzalna hidratantna krema za cijelu obitelj. 

Jedan od najčešćih problema kože koji se javljaju tijekom trudnoće su hiperpigmentacijske mrlje koje nastaju zbog hiperprodukcije melanina u koži uslijed povišenih serumskih razina MSH, estrogena i progesterona. Estrogen povećava proizvodnju melanina iz melanocita, a njegov učinak dodatno je pojačan progesteronom. Riječ je o svjetlo do tamno smeđim mrljicama koje se uglavnom javljaju na čelu, obrazima i nadusnici. Ovakve promjene u tonu kože često se nazivaju trudničkom maskom, s obzirom na to da se javljaju kao posljedica hormonalnog disbalansa tijekom trudnoće. Ako je vaša koža sklona hiperpigmentaciji, a tijekom trudnoće mrljice su postale još izraženije, ključna je prevencija nastanka novih mrljica i tamnjenja postojećih. Savjetujemo maksimalno izbjegavanje izlaganja suncu i redovito nanošenje visokog zaštitnog faktora poput Solar I fluida koji štiti kožu od širokog spektra UV zračenja. Također, u jutarnjoj rutini osim SPF-a preporučujemo i Superba C vitaminski serum s 10% vitamina C, vitaminom E i feruličnom kiselinom, a navečer eksfolijant Lumion. Ova tri proizvoda su idealni saveznici umorne i mrljaste kože – ujednačavaju hiperpigmentacijske nepravilnosti, inhibiraju melanin te imaju fotoprotektivno i antioksidativno djelovanje. 

Liječenje akni tijekom trudnoće je ponekad izazovno jer mnogi kozmetički proizvodi čiji je cilj tretiranje akni sadrže jake aktivne sastojke visoke apsorpcije. Ako ste trudnica ili dojilja čija je koža sklona komedonima i aknama, preporučujemo nježnije alternative poput Trie Light i Architecta. Tria light je nekomedogena tretmanska krema s niacinamidom koja nepravilnosti na koži drži pod kontrolom regulirajući hiperprodukciju sebuma, djelujući protiv začepljenih pora i mrljica te opskrbljujući kožu reparativnim sastojcima, dok je Architect reteksturirajući serum koji, osim što je idealan za tretiranje akni jer normalizira hiperprodukciju sebuma te posjeduje antimikrobni i protuupalni učinak, također smanjuje hiperpigmentacijske promjene čineći ton kože ujednačenim. Glavna zvijezda Architecta je 1% bakuchiola koji se ponaša analogno retinoidima, no nema strukturnih sličnosti s njima pa ne izaziva nuspojave koje retinoidi nose sa sobom te je pogodan za korištenje i kod trudnica i dojilja.

Skintegra Architect serumska emulzija za problematičnu kožu

Koje sastojke u kozmetičkim proizvodima bi trudnice i dojilje trebale izbjegavati?

Na sreću, većina kozmetičkih proizvoda sigurna je korištenje za buduće mame i dojilje, no ipak postoji nekoliko sastojaka koje savjetujemo izbjegavati tijekom trudnoće. Ukratko, to su salicilna kiselina i retinoidi. Salicilna kiselina svakako ne predstavlja jednak rizik kao retinoidi, no oprez je na mjestu jer je dokazano da se salicilna kiselina, a posebice profesionalni 10-20% kemijski pilinzi, apsorbiraju transepidermalno.

Osim salicilne kiseline, potrebno je tijekom trudnoće i dojenja pauzirati s korištenjem retinoida koji imaju dokazani teratogeni učinak. Kao zamjenu za retinoide savjetujemo uvođenje bakuchiola u rutinu njege kože.

Dobra vijest je da trudnice i dojilje slobodno mogu koristiti sve Skintegrine proizvode osim Clarion seruma i Clarion 2% BHA čistača koji nisu preporučljivi zbog salicilne kiseline.

Budućim mamama savjetujemo jednostavnu rutine njege kože uz fokus na nježnom čistaču, hidrataciji i SPF-u, a ako koristite topikalne lijekove, konzultirajte se s liječnikom oko mogućnosti njihovog korištenja za vrijeme trudnoće i dojenja.

Literatura:

  1. Vora, Rita & Gupta, Rajat & Mehta, Malay & Chaudhari, Arvind & Pilani, Abhishek & Patel, Nidhi. (2014). Pregnancy and Skin. Journal of family medicine and primary care. 3. 318-24.
  2. Bayerl, C. (2013). Aknetherapie in der Schwangerschaft. Der Hautarzt; Zeitschrift fur Dermatologie, Venerologie, und verwandte Gebiete. 64.
  3. Bacalbasa, Nicolae & Bohiltea, Roxana & Dima, Vlad & Balescu, Irina & Pop, Lucian. (2021). Retinoids and teratogenicity. Romanian Journal of Pediatrics. 70.
Natrag na blog