Znate li koji tip kože imate? Ponekad je teško procijeniti kojem tipu naša koža pripada, pa smo iz tog razloga pripremili jednostavan i jasan vodič koji će vam pomoći potvrditi je li vaša koža doista suha. Saznajte sve o suhoj koži - koje su karakteristike suhe kože, kako se nositi s izazovima ovog tipa kože i koje proizvode za njegu odabrati.

Kako prepoznati suhu kožu?

Suhi tip kože moguće je lako prepoznati ako koža kroz dan djeluje zategnuto i matirano. Pore su na suhoj koži jedva vidljive, a koža je često gruba, ispucala i ljuskava na dodir. Suha koža proizvodi premalo sebuma, ima narušenu hidrolipidnu barijeru te joj kronično nedostaje lipida. Akne i komedoni se rijetko pojavljuju na ovom tipu kože zbog manjka sebuma, ali jako suha koža je često osjetljiva te može biti popraćena neugodnim senzacijama poput svrbeža i sklona crvenilu. Suhi tip kože može biti genetski uvjetovan, a čest je u zreloj dobi kada se smanjuje funkcija žlijezda lojnica koje proizvode sebum.

Skintegra Una krema za suhu kožu na licu modela

Kako njegovati suhu kožu?

Za svakodnevnu njegu suhe kože preporučuju se bogate, hranjive teksture koje će kožu opskrbiti potrebnim lipidima i vratiti joj prirodnu elastičnost.

Cica-Cera krema s ceramidima idealan je odabir za zaštitnu njegu normalne do suhe kože, dok jako suhim, osjetljivim kožama preporučujemo Úna neutralnu kremu koja istovremeno dubinski hrani, obnavlja te djeluje umirujuće na simptome suhoće i osjetljivosti. Ako je koža suha i zrela, preporučujemo koristiti Lunar peptidnu kremu koja sadrži optimalan omjer pantenola i karite maslaca te djeluje reparativno, zaštitno i protiv znakova starenja.

Suhi tip kože idealan je kandidat za slojevitu rutinu njege, pa se uz svaki spomenuti proizvod može kombinirati i hidratantni serum ili serumska emulzija te uljni booster poput Nara. Naro je stopostotni biljni skvalan koji na sebumu bioidentičan način vlaži i hrani te omekšava kožu. Vrlo je praktičan za primjenu, jer se željena količina može pomiješati s bilo kojom kremom kako bi se dodatno pojačala njezina hranjivost.

Skintegra Cica-Cera krema za suhu kožu na licu modela

Uz osnovnu njegu, suhoj je koži potrebno nježno čišćenje koje neće dodatno narušiti barijernu funkciju pa se preporučuje izbjegavati agresivne čistače, sapun i alkohol u proizvodima za čišćenje. Čistači poput Atomic uljnog predčistača i Amphibian gela formulirani su s naglaskom na blage sastojke koji čuvaju kožu od daljnjeg isušivanja.

Koja je razlika između suhe i dehidrirane kože?

Kod definiranja tipa kože bitno je razlikovati suhi tip kože od dehidracije. Naime, česta je pogreška smatrati dehidriranu kožu suhom, ali postoji velika razlika. Suha koža je tip kože koji je generalno nepromijenjiv te mu kronično nedostaje lipida, dok je dehidracija privremeno stanje koje se može pojaviti na bilo kojem tipu kože zbog utjecaja različitih čimbenika: preagresivnog čišćenja i korištenja krivih proizvoda, prečestog pilinga, ali i vremenskih čimbenika poput vjetra i hladnoće. Dehidriranoj koži je potrebno nadomjestiti vlagu, na što možemo utjecati korištenjem adekvatnih humektansa poput pantenola, hijaluronske kiseline i ektoina.

Više članaka

#SKINFORMED / Zrela koža s teksturom i hiperpigmentacijom

"Željela bih postići bolju teksturu kože, s manje vidljim porama, manje sebuma i zaglađeniji ten bez flekica." Inja S., 46

Masna koža: savjeti za njegu

Na masnoj je koži veća vjerojatnost od razvoja komedona i upalnih akni pa je takva koža nerijetko popraćena nepravilnostima.