Helena P., 26 godina

Tip kože: normalna

Glavni izazovi s kožom: Neupalne akne (zatvoreni komedoni i miteseri), teksutra kože (pore)

"Rekla bih da je moj tip kože normalna, nikad nije bila sklona nepravilnostima, osim nekog predmenstrualnog pristića. Nisam nikad imala neku rutinu osim tonika, kreme i SPF-a. Ono što imam od malena na licu jesu ispucale kapilarice na području lijevog oka, na nosu i iznad usnice, a dosta mi smetaju i zatvoreni komedoni na području obraza. Htjela bih postići zdraviji izgled i smanjiti pojavu tih dosadnih komedona. Također mi se dugo zadržavaju flekice od pristića. Dva puta tjedno radim piling, navečer prije kreme koristim Infrared, ujutro tonik, C vitamin i SPF."

SK Analiza: komedoni, sebacealne nakupine, ispucale kapilare

Preporučena rutina:

 Ujutro Navečer
Amphibian Atomic
Nectar Amphibian ili Clarion 2% BHA Cleanser
Superba C Infrared
Solar I Spectra

Objašnjenje:

Popucale kapilare i kako ih tretirati

Tanke crvene ili ljubičaste niti su trajno proširene krvne žilice koje se nalaze ispod površine kože, a mogu nastati uslijed genetske predispozicije i zbog slabog vezivnog tkiva, ali na njih utječu i hormonalne promjene i neki vanjski čimbenici, poput sunčevog zračenja.

Kozmetika nažalost ne može pomoći trajno sanirati proširene žilice, već se one u dogovoru s dermatologom tretiraju laserskim tretmanima. Ako ste im skloni, najvažnija je prevencija kako biste izbjegli daljnja kapilarna oštećenja - izbjegavanje svih čimbenika koji uzrokuju vazodilataciju (UV zračenje, alkohol, cigarete, umivanje vrućom ili hladnom vodom), a u kozmetici redovito, svakodnevno korištenje SPF-a i biranje proizvoda sa sastojcima koji dokazano djeluju kao vazokonstriktori i preporučuju se kod kože s oslabljenom funkcijom kapilara. Neki od njih su vitamin C, kofein i resveratrol, što znači da će Superba C i Spectra u kombinaciji sa zaštitnim faktorom biti idealna osnovna njega koja štiti od okolišnih stresora, umiruje i pomaže ojačati stijenke kapilarica.

Skintegra Superba C i Solar I

Sebacealne nakupine na bradi i komedoni na obrazima

Fotografija brade koju nam je Helena poslala je pravi primjer onoga što često zovete miteserima ili zatvorenim komedonima. Zapravo je riječ o nakupinama sebuma koje se neminovno javljaju na dijelovima na kojima se koža pojačano masti, a imamo ih manje-više svi.

Sebacealnih nakupina se ne možemo trajno riješiti, jer one nastaju kao rezultat normalne funkcije kože koja luči sebum. One se neće pretvoriti u upalni proces, kao što je slučaj s "pravim" komedonima, osim ako ga ne izazovete sami nepravilnim istiskivanjem.

Sebacealne nakupine će se uvijek ponovno stvarati, ali pravilna njega, koja uključuje povremeni kemijski eksfolijant, lagane teksture, adekvatno uklanjanje šminke i SPF-a te čišćenje kože, može pomoći održavati pore dulje čistima. Dodatan savjet, probajte s Atomicom odraditi masažu od par minuta 1x tjedno. Bez grubog potezanja, nježnim pokretima koncentrirajte proizvod na problematičnim dijelovima (nos/brada). Atomic pomaže omekšati sebacealne nakupine i osloboditi ih iz pora.

S druge strane, na obrazu vidimo nekoliko pravih zatvorenih komedona. Zatvoreni komedoni su papule u boji kože, a nastaju dublje u folikulu i prava su tempirana bomba, jer se iz njih lako mogu razviti upalne akne. Tvrdoglave komedone je poželjno mehanički iščistiti kod stručne kozmetičarke, a u rutinu uklopiti redovitu eksfolijaciju u večernjoj njezi. Iz upita nismo sigurni radi li Helena mehanički ili kemijski piling, ali svakako bismo joj preporučili koristiti nježan kemijski piling, odnosno eksfolijant, 2-3x tjedno. Eksfolijant u obliku čistača koji se ispire je bolji izbor kod osjetljivijih koža jer se ispiranjem smanjuje mogućnost isušivanja i iritacije. Clarion 2% BHA Cleanser, koji sadrži salicilnu kiselinu, djeluje unutar folikula i na površini kože te pomaže temeljito iščistiti pore iznutra.

Skintegra Clarion 2% BHA čistač za masnu i problematičnu kožu

Laganije teksture su bolja opcija za njegu kod ovakve kože, naspram jednog težeg, okluzivnog proizvoda. Bitno je da s kože uklonimo višak sebuma, ali ne smijemo ju istovremeno isušiti. Iz tog razloga preporučujemo proizvode koji temeljito čiste, ali ujedno čuvaju balans hidrolipidne barijere. Ako je vaša koža sklona komedonima, revidirajte i tekući puder koji koristite jer zbog svoje okluzivne prirode nerijetko bude uzrok začepljenih pora.

Više članaka

Perioralni dermatitis

Perioralni dermatitis prepoznaje se po crvenim kvržicama, sličnim prištićima, na nazolabijalnim linijama koje izazivaju osjećaj žarenja, svrbeži i zatezanja kože.

Pet pokazatelja akni uzrokovanih hormonima

Postoje određeni jasni znakovi prema kojima možete procijeniti da su vaše akne najvjerojatnije povezane s hormonima.