#SKINFORMED / Koža nakon terapije izotretinoinom i ožiljci

#SKINFORMED / Koža nakon terapije izotretinoinom i ožiljci

Klara Đ., 28 godina

Tip kože: suha

Glavni izazovi s kožom: Akne (upalne), neupalne akne (zatvoreni komedoni i miteseri), mrlje koje zaostaju nakon akni, tekstura kože (pore), dehidracija (ljuskavost i zatezanje), suhoća (nedostatak sebuma), površinske bore, reaktivna (netolerantna) koža

"Od 16. godine se borim s teškim oblikom akni. Dva puta sam bila na Roaccutane terapiji. Zadnji puta u posljednjih godinu i pol, tako da je trenutačno lice čisto. Međutim, sada se borim sa suhoćom, proširenim porama i laganim miteserima na nosu. Isto tako, imam duboke ožiljke od akni. Molim Vas preporuku proizvoda za kompletnu njegu."

Ožiljci i proširene pore

Preporučena rutina:

 Ujutro Navečer
Amphibian Atomic
CICA-CERA
Amphibian
Solar I Volcanica
CICA-CERA / Úna

+ tretman za ožiljke

 

Objašnjenje: 

Roaccutane je lijek koji sadrži izotretinoin, derivat vitamina A koji pripada u skupinu retinoida i prepisuje ga isključivo specijalist dermatolog u slučajevima jako teških akni, kada se stanje dugotrajno ne poboljšava od nekih drugih oblika liječenja i tretiranja akni. Riječ je o intenzivnoj terapiji koja se provodi pod liječničkim nadzorom, uz stroge upute. Uz ovu terapiju koža postaje isušena, jer izotretinoin djeluje na žlijezde lojnice i smanjuje proizvodnju sebuma. Osim kože, značajno su isušene i usne, kao i ostatak tijela pa je posebnu pažnju tijekom cijelog perioda uzimanja terapije potrebno posvetiti obilnoj hidrataciji. 

Za izrazito suhu kožu kojoj treba obnova nakon terapije preporučujemo neisušujuće čistače i Úna kremu. Riječ je o hranjivoj kremi bogatoj nježnim emolijensima koja dubinski hrani kožu, obnavlja isušeni, ispucali i ljuskavi površinski sloj kože, a ujedno djeluje umirujuće. Budući da koža na poslanim fotografijama ne djeluje toliko jako suho, prednost bismo dali CICA-CERA kremi koja je teksturom nešto laganija od Úna kreme, ali i dalje bogata hranjivim i obnavljajućim sastojcima pogodnima za regeneraciju kože. Ako se koža ipak zna lagano mastiti na kritičnim zonama, izbor pada na CICA-CERU. 

Ožiljcima u obliku udubljenja kozmetički proizvodi nažalost ne mogu pomoći, jer se ovdje radi o atrofiranom, uništenom tkivu koje niti jedna krema ne može nadomjestiti. Ožiljke se preporučuje sanirati dodatnim tretmanom, poput  microneedlinga, isključivo u suradnji s dermatologom koji će najbolje moći procijeniti, ovisno o tipu ožiljaka, koji tretman će biti odgovarajući za vašu kožu.

Skintegra Volcanica glinena maska

Kao tretmanski proizvod u rutini za sitnije nepravilnosti predlažemo glinenu masku. Volcanica je jedinstven proizvod, zato što čisti pore i umiruje upaljenu kožu bez uobičajenog isušivanja i zatezanja, zahvaljujući formuli s hidratantnim glicerinom. Volcanica se nanosi 1-2x tjedno na čistu i suhu kožu lica te ispire mlakom vodom nakon desetak minuta.

Osim što je isušena, nakon završetka terapije Roaccutaneom koža je i dalje jako fotoosjetljiva, pogotovo kod ovako svijetlog tona kože kakvog ima Klara. Iz tog je razloga kožu vrlo važno svakodnevno zaštititi od sunca. Solar I je izvrstan odabir zato što, osim što ima visoki zaštitni faktor, u isto vrijeme njeguje, štiti barijernu funkciju kože te umiruje kožu. Solar I se u jutarnjoj rutini može nanositi samostalno, ili nakon kreme, ovisno koliko je koža zaista suha.

Kod ovakvog stanja kože uvijek preporučujemo osnovnu njegu uz nježne čistače, obilnu hidrataciju i SPF, a dermatolog će pomoći s preporukom dodatnog tretmana za ožiljke. Klara, bravo! 

Natrag na blog