Edukacija na primjeru

#SKINFORMED / Isušena koža i akne na donjem dijelu lica

Monika Š., 24 godine

Tip kože: Suha

Glavni izazovi s kožom: Akne (upalne) - pustule i papule, mrlje koje zaostaju nakon akni, dehidracija, suhoća, površinske bore, povijest malognih promjena

"U mlađim danima imala sam mješovitu do masnu kožu lica, a danas je ona dehidrirana i borim se s pronalaskom odgovarajuće rutine (pri čemu ulogu igra i budžet, obzirom da sam studentica). T-zona, a posebice brada, je najisušenija, pri čemu se brada zna zacrveniti i biti lišajevasta (što u trenutku fotografiranja nije slučaj, no ne veselim se previše jer možda već sutra bude). Predio čeljusti je problematičan po pitanju upalnih procesa i akni, recidivan, i problem genetske prirode. Imam 24 godine, ali definitivno nemam mladenački izgled kože shodno navedenom."

Akne na donjem dijelu lica

Preporučena rutina:

 Ujutro Navečer
Amphibian Atomic
Infrared Amphibian
Solar I Clarion kao lokalni tretman
CICA-CERA

 

Može li mješovita koža imati obilježja suhe kože?

Tip kože je generalno nepromjenjiv, ali mješovita koža uslijed korištenja preagresivnih ili neadekvatnih proizvoda može postati dehidrirana, odnosno isušena uz osjećaj zatezanja. Kod ovako narušene zaštitne barijere kože javljaju se upravo navedeni simptomi poput ljuskanja, dehidracijskih linija i bora, crvenila i upalnih procesa. Za početak bismo savjetovali obnoviti i ojačati zaštitnu barijeru kože, uz nježan proizvod poput naše CICA-CERA kreme. Ova je krema bogata sastojcima poput ceramida, Centelle, madekasozida, madekasične kiseline i azijatične kiseline koji sinergijskim djelovanjem poboljšavaju hidrataciju, omekšavaju i obnavljaju kožu te jačaju njezinu barijernu funkciju. CICA-CERA se može nanositi i nekoliko puta kroz dan na bradu u slučaju pojačane ljuskavosti, a po potrebi lokalno i nakon seruma i prije SPF-a u jutarnjoj rutini.

Skintegra CICA-CERA krema za zaštitu i obnovu kože

Iako su u kontaktu s kožom vrlo kratko i ispiru se, najčešće su upravo proizvodi za čišćenje dežurni krivci za dehidriranu kožu, budući da agresivno čišćenje doprinosi narušavanju zaštitne barijere. Vrlo je važno pristupiti čim nježnije čišćenju lica, bez obzira na tip kože, za što savjetujemo proizvode bazirane na blagim surfaktantima, odnosno čistačima koji neće utjecati na otpornost kožne barijere. 

Kako tretirati akne na donjem dijelu lica?

U nekim slučajevima postoji genetska predispozicija za razvoj akni, odnosno ovaj problem može biti nasljedne prirode i često se već netko u obitelji bori s težim oblikom akni. Osim toga, budući da je lokalizacija Monikinih akni vrlo specifična (samo čeljust i vrat) i akne se opetovano javljaju na istom mjestu, uzročnik akni može biti hormonalni disbalans što je nužno provjeriti s liječnikom koji jedini može otkriti postoji li poveznica s nekim internim čimbenikom i pomoći kod njegova adresiranja.

Skintegra Infrared serum za umirenje i hidrataciju

Na ovakav tip akni nažalost ne možemo utjecati samo kozmetikom, ali određeni proizvodi mogu pomoći smanjiti upalu i držati stanje pod kontrolom te pomoći sanirati mrljice koje zaostaju nakon upale.

Čak i kod potpuno uredne hormonalne slike, kod nekih pojedinaca koža je posebno osjetljiva na djelovanje normalnih razina androgenih hormona. U takvim slučajevima, nije nužno primjetan hormonalni poremećaj, ali koža i dalje može pokazivati simptome hormonalnog disbalansa.

Infrared je serum s dvostrukim djelovanjem koji će Moniki istovremeno pomoći s dehidracijom, ali i upalama. Infrared je bogat ovlaživačima poput azeloglicina, ektoina, niacinamida i pantenola koji dubinski hidratiziraju, a ujedno djeluju umirujuće i protuupalno na kožu te jačaju njezinu barijeru i obnavljaju oštećenja na koži. Infrared se koristi svakodnevno na cijelom licu, ali za dodatno tretiranje upalnih akni se u ovu rutinu povremeno može uklopiti i kemijski eksfolijant. Clarion serum sadrži kombinaciju salicilne i glikolne kiseline, što znači da ima vrlo snažno protuupalno djelovanje, prodire kroz sebum u začepljenu poru i dubinski je čisti te popravlja ton i teksturu na površini. Budući da je riječ o vrlo potentnom proizvodu koji je ciljano namijenjen masnijim tipovima, Monika bi ga koristila rjeđe, kao lokalni tretman u večernjoj rutini, u tankom sloju na samu aknu. Uz tako prilagođeni način korištenja i adekvatnu hidrataciju, nema straha od potencijalne dehidracije. 

Za kraj, ne smijemo nikako zaboraviti na proizvod s visokim zaštitnim faktorom kako bi koža bila zaštićena od sunca i znakova fotostarenja te kako postojeće postupalne mrljice ne bi dodatno potamnile pod utjecajem UV zračenja.

Natrag na blog