Iako su akne uobičajene za pubertetsku dob, mnoge žene se s njima bore i u odrasloj fazi života. Ovaj problem s kožom nerijetko utječe na psihu te dovodi do manjka samopouzdanja, povećanog stresa i straha od osuđivanja te narušava kvalitetu života. Nažalost, sve se češće susrećemo s aknama u odrasloj dobi, a najčešći uzročnik su hormoni, odnosno njihova fluktuacija tijekom ciklusa koja ima veliki utjecaj na stvaranje akni.

Postoje određeni jasni znakovi prema kojima možete procijeniti da su vaše akne najvjerojatnije povezane s hormonima:

  • Pojavljuju se na bradi i čeljusti

Za početak, lokalizacija vaših akni je ključna. Akne koje se pojavljuju prvenstveno na donjem dijelu lica, tzv. U zoni (čeljust, brada, vrat), iako je ostatak lica generalno čist, upućuju na to da se radi o hormonalnom problemu.

  • Uvijek se vraćaju na istim mjestima

Hormonalne akne se mogu pojavljivati jednom mjesečno, vrlo često na istom mjestu na kojem ste već iskusili ovaj problem, zato što još uvijek postoji duboka upala u koži, što područje kože čini osjetljivijim na hormone koji izazivaju akne.

  • Redovito se pojavljuju za vrijeme PMS-a

Tijekom menstrualnog ciklusa razina hormona se cijelo vrijeme mijenja, a upravo u PMS-u koža može izgledati najgore. Tada je razina estrogena i progesterona niska i dolazi do konverzije dominantnog testosterona u dihidrotestosteron (DHT) koji direktno djeluje na lojne žlijezde i uzrokuje pojačano lučenje sebuma te posljedično, akne.

  • Borite se s bolnim cistama

Naspram zatvorenih i otvorenih komedona (mitesera), vaš su glavni problem crvene papule. Hormonalne akne imaju tendenciju prezentirati se kao dublje izbočine ispod površine kože, traju dulje od običnog prištića i nerijetko su vrlo neugodne i bolne.

  • Pod stresom ste

Stres stimulira nadbubrežnu žlijezdu na proizvodnju hormona stresa - kortizola, čija pojačana razina također djeluje na intenzivnije lučenje sebuma uz pojačano nakupljanje u porama i potencira nastank upalnih akni. Ovdje možemo pričati o začaranom krugu, jer stres i frustracije kod tretiranja i liječenja akni mogu samo pogoršati situaciju.

O ovom smo problemu popričali i sa stručnjakom, dr. Dorom Madiraca Glasović, specijalisticom dermatovenerologije iz Klinike za kožne i spolne bolesti KBC Sestre milosrdnice u Zagrebu:

“Kada govorimo o hormonalnim aknama, najčešće mislimo na adultne akne u žena koje prvi puta nastaju iza 25. godine života ili perzistiraju nakon puberteta. One nastaju zbog disbalansa između estrogenih i androgenih hormona ili preosjetljivosti receptora na androgene. Češće se javljaju prije menstrualnog krvarenja, kod žena koje imaju sindrom policističnih jajnika, u trudnoći ili npr. nakon prestanka uzimanja oralnih kontraceptiva. Upalne promjene najčešće su prisutne u tzv. U zoni lica u području obraza, oko usana, na bradi i vratu. Često cijele ožiljcima i hiperpigmentacijama te imaju značajan utjecaj na kvalitetu života oboljelih. Liječenje blažih oblika hormonalnih akni temelji se na lokalnim pripravcima poput derivata vitamina A, AHA/BHA kiselina, benzoil peroksida uz dermokozmetiku namijenjenu koži sklonoj aknama. Teži oblici zahtijevaju multidisciplinarni pristup (dermatološku, ginekološku i endokrinološku obradu) uz sistemsko liječenje antiandrogenim lijekovima poput spironolaktona i oralnih kontraceptiva.

Ako se borite sa ovim oblikom akni, imajte na umu da je potrebno strpljenje i upornost jer ne postoji niti jedan čarobni pripravak ili tretman koji će preko noći poboljšati stanje.”

Skintegra preporuka rutine:

Za početak, nemojte sami istiskivati upaljene akne i odaberite nježne proizvode za čišćenje i hidrataciju koji neće opterećivati kožu i koji će pomoći umanjiti upalni odgovor kože. Tretmanski proizvod za tretiranje akni u rutini može sadržavati kiseline ili retinoide koji potiču staničnu izmjenu i imaju protuupalna svojstva. Tijekom dana, kožu je bitno zaštititi od utjecaja UV zračenja.

Čišćenje Amphibian gelomNježan čistač u obliku gela namijenjen svim tipovima kože. Uklanja nečistoće i pritom ne isušuje niti narušava zaštitnu barijeru kože.

Skintegra Atomic i Amphibian

Hidratacija Spectra serumskom emulzijom: Lagana i emolijentna, brzoupijajuća tekstura Spectre se preporučuje za hidrataciju, zaštitu, obnovu i umirenje nadražene i upaljene kože.

Clarion za kemijsku eksfolijaciju: Kemijski piling u obliku seruma koji sadrži kombinaciju 2% salicilne i 4% glikolne kiseline, odčepljuje pore, umanjuje upalu i idealan je saveznik mješovitim i masnim kožama koje su sklone problemu s (hormonalnim) aknama. Može se koristiti i kao lokalni tretman na samim aknama na manje masnim tipovima kože uz odgovarajuću hidrataciju.

Skintegra Clarion

Zaštita od sunca uz Solar I: Lagana, fluidna tekstura ovog proizvoda pruža visoku zaštitu širokog spektra, bez osjećaja težine i masnoće na koži.

Odgovarajuća kozmetika može puno pomoći kod akni, umanjiti ih i držati stanje pod kontrolom, ali nemojte zaboraviti da je kod težih slučajeva potrebna pomoć dermatologa, ali i dodatan savjet endokrinologa i ginekologa koji će pomoći otkriti postoji li unutarnji problem kojeg morate adresirati.

Više članaka

#SKINFORMED / Razlika između komedona i sebacealnih nakupina

"Od malena imam na licu ispucale kapilarice, a dosta mi smetaju i zatvoreni komedoni na području obraza." Helena P., 26

Niacinamid - sastojak za hidrataciju ili za nepravilnosti?

Niacinamid dokazano djeluje na postupalne pigmentacije te je idealan za sve koji traže istodobno tretiranje problematičnih zona na koži i anti-age njegu.