Znate li koji tip kože imate? Ponekad je teško procijeniti kojem tipu naša koža pripada, pa smo iz tog razloga pripremili jednostavan i jasan vodič koji će vam pomoći potvrditi je li vaša koža doista mješovita. Saznajte sve o mješovitoj koži - koje su karakteristike mješovite kože, kako se nositi s izazovima ovog tipa kože i koje proizvode za njegu odabrati.

Kako prepoznati mješovitu kožu?

Kao što joj naziv govori, na mješovitom tipu kože su prisutne značajke i masne i suhe kože. Najčešće je područje T-zone (čelo, nos i brada) masnije uz pojavu akni i komedona, dok su obrazi suši ili normalni. Masnije dijelove kože karakterizira prekomjerna proizvodnja sebuma (seboreja) i na tim područjima primjećujemo proširene, ali i začepljene pore. Na T-zoni je masni sjaj prisutan kroz dan, a na dodir masni trag ostaje na ruci. Na masnim je dijelovima veća vjerojatnost od razvoja komedona i upalnih akni pa je takva koža nerijetko popraćena nepravilnostima koje je također potrebno tretirati odgovarajućim proizvodom.

Skintegra Atomic uljni čistač i Amphibian gel za čišćenje mješovite kože s modelom

Kako njegovati mješovitu kožu?

Kod mješovite je kože najveći izazov odabrati adekvatnu rutinu njege, jer ovaj tip kože zahtijeva kombiniran pristup kako bi pokrio zahtjeve i masnijih i suših dijelova.

Iz tog se razloga preporučuje koristiti laganije teksture na masnijim dijelovima, dok se njega na obrazima može pojačati dodatnim hranjivim proizvodom. Tria Light krema idealan je proizvod za njegu cijelog lica ovog tipa kože, budući da dodatak od 6% niacinamida djeluje na regulaciju mašćenja, smanjuje akne, komedone i mrljice te vraća koži ravnotežu i prirodnu otpornost.

Po potrebi, uz ovu se kremu za suše obraze može kombinirati uljni booster poput Nara. Naro je stopostotni biljni skvalan koji na sebumu bioidentičan način vlaži i hrani te omekšava kožu.

Skintegra Tria Light krema s niacinamidom za mješovitu kožu s modelom

Može li mješovita koža biti dehidrirana?

Kod mješovite je kože vrlo važno ne zanemariti pravilno čišćenje i birati nježne proizvode koji neće potencirati dehidraciju kože, poput Atomic uljnog predčistača za skidanje šminke i Amphibian gela za čišćenje kože.

Naime, mješoviti tip kože može biti često dehidriran zbog nepravilnog, agresivnog čišćenja ili prekomjernog pilinga kože u svrhu regulacije sebuma. Dehidracija kože može nastati na bilo kojem tipu kože zbog transepidermalnog gubitka vlage, čak i mješovitom. Ako je koža postala dehidrirana (što prepoznajemo po površinskoj zategnutosti i plitkim linijama), tada ju je potrebno opskrbiti adekvatnom razinom vlage pomoću ovlaživača kao što su hijaluronska kiselina, glicerol i pantenol. Humektansi ili ovlaživači su pametni sastojci koji privlače i vežu vodu za stanice kože i održavaju optimalnu vlažnost kože. Njega koja uključuje kombinaciju ovlaživača i neutralnih emolijensa idealna je za dehidriranu kožu.

Više članaka

Masna koža: savjeti za njegu

Na masnoj je koži veća vjerojatnost od razvoja komedona i upalnih akni pa je takva koža nerijetko popraćena nepravilnostima.

Normalna koža: savjeti za njegu

Normalna koža najčešće ne pati od začepljenja pa je najbitnije u rutini njege koristiti proizvode koji će nastaviti održavati njezinu barijeru zdravom i uravnoteženom.