Skintegra Lumion i Clarion kemijski eksfolijanti

AHA kiseline: neizostavan sastojak u rutini problematične kože

Ako je vaš cilj svježa i blistava koža ujednačenog tona i teksture, AHA kiseline svakako vam ne bi trebale proći ispod radara. Što su uopće alfa hidroksilne kiseline, kako djeluju, koje su najpoznatije vrste i razlike među njima, ali i kako ih uvrstiti u svoju rutinu – sve to ćete saznati u današnjem tekstu posvećenom ovim magičnim transformatorima.

Što su AHA kiseline?

Alfa hidroksilne kiseline ili AHA kiseline skupina su kemijskih eksfolijanata često korištenih u kozmetici. Svojim keratolitičkim djelovanjem, kao i BHA kiseline, potiču staničnu izmjenu, odnosno pomažu našoj koži da se riješi zaostalih odumrlih stanica kože, ali zbog svojstva topivosti u vodi, za razliku od salicilne kiseline, ne prodiru u sebum nakupljen u porama, već rade svoj posao na površini provodeći eksfolijaciju površinskog sloja kože.

AHA kiseline odličan su odabir za kožu s hiperpigmentacijskim promjenama, uključujući one izazvane suncem, i teksturalnim problemima jer joj ovi izvanredni aktivni sastojci pomažu ujednačiti ton i teksturu te vratiti svježinu i blistavost, a ujedno djeluju i u borbi protiv komedona. Osim toga, AHA kiseline su poznate i kao izvrstan anti-age sastojak. Starenjem se brzina prirodnog ljuštenja odumrlih površinskih stanica kože smanjuje zbog čega zrela koža često djeluje umorno i beživotno, a AHA kiseline joj pomažu vratiti zdravi sjaj.

Koji je mehanizam djelovanja AHA kiselina?

Točan mehanizam djelovanja ovih kiselina još je uvijek nepoznat, međutim pokazano je da pri niskim koncentracijama ove male polarne molekule smanjuju koheziju korneocita na nižim razinama stratum corneuma te je predloženo da se taj proces događa interferencijom sa stvaranjem ionskih veza. U suštini, remeteći adheziju između stanica u gornjim slojevima kože, AHA kiseline omekšavaju oku nevidljive mrtve stanice te potiču njihovo ljuštenje s površine kože, što se uobičajeno naziva piling, pritom ostavljajući našu kožu osvježenom i blistavom.

Skintegra Lumion kemijski piling s AHA i PHA kiselinama

Po čemu se AHA kiseline međusobno razlikuju?

Unatoč tome što pripadaju istoj skupini, različite AHA kiseline imaju i različito djelovanje zbog varijacija u duljini njihovog ugljikovodičnog lanca. Glikolna kiselina sadrži samo dva atoma ugljika zbog čega posjeduje najmanju molekulsku masu od svih AHA kiselina te zato prodire dublje u dermis. Shodno tome, glikolna kiselina provodi najbolju eksfolijaciju svih tipova kože, ali ujedno ima i veći iritativni potencijal pa nije najbolji izbor za vrlo osjetljivu kožu. Ovaj svestrani sastojak pogodan je za tretiranje površinskih problema poput hiperpigmentacijskih promjena, a osim toga reteksturira kožu te učinkovito popravlja znakove preranog starenja potičući sintezu hijaluronske kiseline i kolagena u koži. Također, glikolna kiselina se pokazala učinkovitom i za kožu koja pati od nenormalne keratinizacije uz pojačano lučenje sebuma.

U odnosu na glikolnu, mliječna kiselina ne može prodrijeti tako duboko u kožu jer ima veću molekulsku masu, ali i manji iritativni potencijal pa je, osim za njegu zrele i fotooštećene kože, pogodna i za osjetljivu kožu. Ovaj blaži oblik AHA kiselina izvrstan je pandan glikolnoj kiselini jer, osim eksfolijacije, također pruža i učinak hidratacije kao sastavni dio kompleksa prirodnih faktora vlaženja (NMF) koji našu kožu održavaju adekvatno hidratiziranom. Uz to, mliječna kiselina potiče sintezu ceramida i pomaže održati hidrolipidnu barijeru kože zdravom.

Još jedan od predstavnika AHA grupe kiselina je i mandelična kiselina koja posjeduje još veću molekulsku masu od mliječne kiseline što ju čini još nježnijom. Mandelična kiselina ima antibakterijska svojstva koja mogu biti značajna u borbi protiv akni, a istraživanja su pokazala i da je idealna za masnu kožu jer značajno smanjuje proizvodnju lipida, s obzirom na to da je lipofilnija od ostatka AHA kiselina, odnosno bolje je topiva u mastima.

Nekoliko savjeta za uvođenje AHA kiselina u rutinu njege kože

Jednom kada krenete s korištenjem AHA kiselina, garantiramo da više nećete moći bez njih, no ako ste tek početnik s kemijskim eksfolijantima, za kraj vam donosimo nekoliko korisnih savjeta.  

AHA kiseline se nanose kao prvi korak nakon čišćenja na suhu kožu i to isključivo u noćnoj rutini njege, pritom izbjegavajući područje oko očiju i sluznicu. Blago peckanje i prolazno crvenilo sasvim su normalna i očekivana pojava kod uvođenja kiselina, ali kod zahtjevne kože kao dodatnu mjeru opreza preporučujemo prethodno napraviti test na maloj površini kože. Također, AHA kiseline se u rutinu uvode postupno uz korištenje ne češće od 2x tjedno u početnoj fazi, nakon čega se s vremenom može povećati učestalost korištenja. I za kraj, možda i najvažniji savjet od svih – korištenje SPF-a. Eksfolirana koža znatno je osjetljivija na sunce pa ju je važno zaštiti nanošenjem kreme s visokim zaštitnim faktorom kako ne bi poništili pozitivne učinke kiselina.

Skintegra proizvodi koji sadrže AHA kiseline

Lumion je neisušujući kemijski eksfolijant srednje jačine za sve tipove kože, osim iznimno osjetljive, koji sadrži kompleks od 5% AHA kiselina (glikolnu i mliječnu) te 1,58% PHA kiselina (glukonolakton) tako kombinirajući kiseline različitih molekulskih masa za sinergijski učinak, dok naš drugi kemijski eksfolijant Clarion kombinira 4% glikolne kiseline s 2% salicilne. Clarion prvenstveno služi dubinskom pročišćavanju pora i namijenjen je za problematičnu kožu sklonu nastanku akni. S druge strane, Lumion je manje isušujuć te je kao takav idealan za normalnu do suhu kožu koja se bori s pigmentacijskim i teksturalnim problemima te prvim znakovima starenja.

Literatura:

  1. Tang, Sheau-Chung & Yang, Jen-Hung. (2018). Dual Effects of Alpha-Hydroxy Acids on the Skin. Molecules. 23. 863.
  2. Ramos-e-Silva, Marcia & Hexsel, Doris & Rutowitsch, Marcio & Zechmeister, Monica. (2001). Hydroxy acids and retinoids in cosmetics. Clinics in dermatology. 19. 460-6.
  3. Baumann, Leslie. (2014). Cosmeceuticals and Cosmetic Ingredients.
  4. Rawlings, Anthony & Davies, A & Carlomusto, M & Pillai, Sasikala & Zhang, K & Kosturko, R & Verdejo, P & Feinberg, C & Nguyen, L & Chandar, Prem. (1996). Effect of lactic acid isomers on keratinocyte ceramide synthesis, stratum corneum lipid levels and stratum corneum barrier function. Archives of dermatological research. 288. 383-90.
  5. Edison, Brenda & Smith, Heather & Li, Wen-Hwa & Parsa, Ramine & Green, Barbara & Konish, Peter & Dufort, Marisa & Tierney, Neena. (2020). 18295 Mandelic acid, a lipophilic alpha hydroxy acid, reduces lipid production, enhances exfoliation and provides clinical and patient perceivable benefits to oily and photodamaged skin. Journal of the American Academy of Dermatology. 83.

 

Natrag na blog