Perut - što je i kako je se riješiti?

Perut - što je i kako je se riješiti?

Perut je veoma učestalo stanje vlasišta koje se manifestira kao ljuskanje, nerijetko popraćeno svrbežom, crvenilom i suhoćom vlasišta. Zahvaća gotovo polovicu odraslog stanovništva, a češće se javlja kod muškaraca iako je prisutno i kod žena.

Najčešće se može staviti pod kontrolu dobro odabranim proizvodima za njegu vlasišta, ali u ozbiljnijim je slučajevima potrebno potražiti i liječničku pomoć.

Glavni uzročnik nastanka peruti je prekomjerno širenje gljivice Malassezije, koja potiče deskvamaciju kože vlasišta, što rezultira javljanjem velikog broja krpica ili grudica mrtve kože koju prepoznajemo kao perut.

Osim kolonija ove kvasnice, ostali su uzročnici jedan ili kombinacija nekih od sljedećih faktora:

  • hormonalni (posebice promjene u spolnim hormonima)
  • životni stil (stres, loša prehrana, izloženost nepovoljnim uvjetima)
  • klimatski uvjeti (pretjera suhoća zraka, prekomjerna hladnoća ili toplina)
  • genetski
  • neadekvatni proizvodi (šamponi)

Kakvu perut poznajemo?


Perut možemo podijeliti u dvije skupine: suhu i masnu, a osim po tome, razlikujemo je i po boji, jer može biti bijele ili žućkasto-sive boje

Masna perut najčešće je gusta, žute je boje te se lijepi za vlasište koje je nerijetko crveno i iziritirano.

Kod ovakvih simptoma vrlo je vjerojatno riječ o seborejičnom dermatitisu, upalnoj bolesti vlasišta, ali i drugih dijelova tijela bogatih lojnim žlijezdama (poput brade, čela, prepona, područja oko nosa i obrva).

Za razliku od masne peruti, suha je perut bijela ili siva, suha i tanka te lako pada s vlasišta. Ovaj oblik ne smatra se bolešću te se može riješiti uz primjenu odgovarajućih preparata.

Kako je se riješiti?

Skinlick Sebum Balance Root Cause šampon za perut i masno vlasište

Kod ovog problema, najbolja je preporuka učestalije pranje kose nježnim šamponom namijenjenom tretiranju peruti, kao što je Skinlick Sebum Balance Root Cause Shampoo.

Skinlick Sebum Balance je blagi šampon za regulaciju sebuma na vlasištu, a pogodan je za svakodnevnu upotrebu, s obzirom na to da ne isušuje vlas kose.

Njegovi pozitivni učinci na vlasište i kosu su višestruki te je stoga odličan izbor za masno vlasište sklono perutanju, u kombinaciji s normalnom do suhom vlasi jer:

  • regulira lučenje sebuma
  • djeluje umirujuće i protuupalno
  • hidratizira vlasište 
Osim korištenja adekvatnih preparata, veoma je bitno izbjegavati iritirajuće faktore poput agresivnih i isušujućih proizvoda za kosu (lakovi, sprejevi itd.), pranje kose u vrućoj vodi, često korištenje proizvoda za suho pranje te presušivanje kože i kose.
Natrag na blog