Kako se brinuti za osjetljivo vlasište?

Kako se brinuti za osjetljivo vlasište?

Vlasište, koje je izuzetno osjetljiv dio našeg tijela, često se nepravedno zanemaruje, unatoč tome što preosjetljivost vlasišta može izazvati nelagodu, svrbež, perutanje pa čak i gubitak kose u težim slučajevima. Ovaj problem utječe na otprilike 60% žena i 40% muškaraca, a uzroci mogu biti raznoliki.

Jedan od glavnih uzroka osjetljivosti vlasišta može biti upotreba neadekvatnih proizvoda za njegu vlasišta. Agresivni sastojci u mnogim šamponima mogu ukloniti prirodni kiseli omotač vlasišta koji služi kao zaštita kože, čineći ga sklono suhoći i iritacijama. Poremećaj prirodnog zaštitnog sloja kože, uzrokovan jednim ili više čimbenika može dovesti do mikropukotina na vlasištu, što ga čini još osjetljivijim na iritacije. 

Neki drugi uzroci osjetljivosti ili izražene osjetljivosti vlasišta uključuju: kemikalije u kozmetičkim proizvodima i lijekovima, klimatski uvjeti, stres, hormonalne promjene kao što su trudnoća, menopauza i menstrualni ciklus ili alergije.

Osjetljivo vlasište prije i poslije

Važno je razumjeti uzroke osjetljivosti vlasišta kako biste mogli prilagoditi svoju njegu kose i osigurati da naše vlasište bude zdravo. Ako imate ozbiljne probleme s vlasištem, uvijek je preporučljivo konzultirati dermatologa radi dijagnoze i preporučenog tretmana.

U međuvremenu, možete se pridržavati nekoliko jednostavnih pravila koja će vaše vlasište poštediti dodatne iritacije: 

  • Pridržavajte se nježne rutine pranja kose: Odabir blagih šampona bez agresivnih sastojaka može biti ključan za osjetljivo vlasište. Izbjegavajte proizvode koji sadrže sulfat i parabene jer mogu izazvati iritacije i suhoću.
  • Hidratizirajte vlasište: Slično kao što hidratizirate kožu lica, i vlasište treba vlagu. Odaberite lagane hidratantne proizvode ili prirodna ulja koja će nahraniti vlasište i održati ga zdravim.
  • Pazite na temperaturu vode: Vruća voda može isušiti vlasište i pogoršati osjetljivost. Preporučuje se umivanje ili pranje kose mlakom vodom kako biste izbjegli iritaciju i suhoću.
  • Izbjegavajte često korištenje toplinskih alata: Sušila za kosu, pegle za ravnanje ili uvijači mogu oštetiti vlasište i dodatno ga osjetljivim učiniti. Ako je moguće, pustite kosu da se prirodno osuši ili koristite nježne metode oblikovanja.
  • Pridržavajte se uravnotežene prehrane: Unos zdravih namirnica poput voća, povrća, cjelovitih žitarica i proteina može poboljšati zdravlje vlasišta. Također, pijte dovoljno vode kako biste održali hidrataciju i potporu zdravlju vlasišta.

Kako njegovati osjetljivo vlasište? 

Osjetljivo vlasište zahtijeva posebnu njegu kako bi se održalo zdravim i smanjila nelagoda. Odabir ispravnog šampona prvi je korak ka zdravom vlasištu. Naš Root Cause Hair Retreat je odličan izbor za reaktivno vlasište. Formuliran je bez sulfata i slabo se pjeni, ali nije ništa manje učinkovit u čišćenju osjetljivog vlasišta.

Vaše će vlasište uživati u blagotvornom djelovanju ceramida koji obnavaljaju i jačaju vlasište, probiotičkih fermenata koji uravnotežuju mikrobiom vlasišta te biljnim ekstraktima riže, zobi i pamuka koji njeguju i smanjuju iritaciju vlasišta.

Natrag na blog