Naša koža svakodnevno je prepuštena utjecaju oksidativnog stresa uzrokovanog od strane slobodnih radikala koji nastaje zbog UV zračenja, stresa, pušenja, manjka sna… No, tu na scenu stupaju antioksidansi – pravi superheroji koji neutraliziraju slobodne radikale štiteći našu kožu od štete koju oni uzrokuju i sprječavaju njezino preuranjeno starenje. U nastavku saznajte više o tome zašto naša koža voli antioksidanse i kako ih možete uklopiti u svoju rutinu.

Što su reaktivne kisikove vrste?

Za početak, bitno je znati da su reaktivne kisikove vrste (ROS) jedinke nastale od O2 koje posjeduju oksidativno djelovanje te predstavljaju biološki najznačajnije slobodne radikale, odnosno jedinke koje sadrže barem 1 nespareni elektron. Slobodni radikali inherentno su nestabilni i „kradu“ elektrone od drugih staničnih komponenti kako bi povratili paran broj elektrona. Upravo ta njihova nestabilnost je ono što ih čini štetnima jer „kradu“ elektrone od DNA, lipida u staničnoj membrani, proteina i drugih vitalnih struktura, ostavljajući ih oštećenima. Osim izravnog oštećenja ovih molekula, također mogu aktivirati i enzimske te neenzimske stanične odgovore, s mogućnošću modificiranja drugih procesa, što u konačnici ometa ekspresiju gena. 

Što su antioksidansi i zašto ih naša koža voli?

Naša koža je zbog svoje uloge sučelja između tijela i okoliša konstantno izložena oksidativnom stresu koji je uzrokovan od strane ROS, koji nastaje iz endogenih izvora, poput enzimske aktivnosti ili aktiviranih neutrofila, ali i vanjskih podražaja, kao što su UV zračenje, pušenje, nedovoljno sati sna, loše prehrambene navike itd.

Upravo zato su našoj koži važni antioksidansi – tvari koje neutraliziraju ROS, sprječavajući oksidativna oštećenja stanica i tkiva. Riječ je o superherojima koji sprječavaju preuranjeno starenje kože i jedan su od najbitnijih anti-age sastojaka u rutini njege kože.

Kako antioksidansi pomažu koži

Koje su dobrobiti antioksidansa za našu kožu?

U borbi protiv preuranjenog starenja kože ključna je upravo prevencija. Redovito nanošenje proizvoda za zaštitu od sunca, zaštitna odjeća i izbjegavanje direktnog izlaganja suncu kada su njegove zrake najintenzivnije pomažu minimizirati oštećenja uzrokovana UV zračenjem. No, potrebno se zaštititi i od oksidativnog stresa uzrokovanog UV zračenjem. Stoga topikalna primjena antioksidansa pomaže u očuvanju mladolike kože jer osim što služi kao štit protiv okolišnih stresora, poput polutanata, isto tako djeluje i kao dodatni zaštitni sloj protiv štetnih učinaka sunčevih zraka pa je stoga upravo ljeto idealno vrijeme za uvođenje antioksidansa u rutinu njege kože.

Najpoznatiji antioksidansi

Topikalni antioksidansi doprinose održavanju stanične redoks ravnoteže i djeluju kao stanični štit, a neki od najpoznatijih su vitamini C i E, resveratrol te biljni ekstrakti poput zelenog čaja i sladića. 

  • Aktivnost vitamina E posjeduju tokoferoli i tokotrineoli koji pokazuju odličan antioksidativni učinak te štite staničnu membranu sprječavajući nastanak oksidiranih fosfolipida, sprječavaju lipidnu peroksidaciju, štite protiv fotostarenja, smanjuju hrapavost kože i dubinu bora, a također ubrzavaju zacjeljivanje rana.
  • Vitamin C je veoma važan antioksidans koji je neophodan za održavanje odgovarajuće strukture i funkcije kože. Askorbinska kiselina potiče sintezu ceramida – lipida koji se nalaze u stratum corneumu te su odgovorni za održavanje optimalne hidratacije kože. Osim toga, sudjeluje u sintezi kolagena I i III, reducira ekspresiju kolagenaze koja uništava kolagen i inhibira melanogenezu.
  • Za razliku od askorbinske kiseline, natrijev askorbil fosfat veoma je stabilan i siguran oblik vitamina C koji je dovoljno blag čak i za vrlo osjetljivu kožu. Superba C antioksidativni serum sadrži čak 10% SAP-a, vitamin E i feruličnu kiselinu koji koži daju prekrasan sjaj i idealna je antioksidativna bomba za kožu s prvim znakovima starenja, neujednačenim tonom i pigmentacijskim mrljicama te aknama. Superbu C slobodno možeš koristiti u jutarnjoj rutini njege kože jer SAP ne čini kožu osjetljivom na sunce.
  • Resveratrol je polifenol koji je u topikalnim proizvodima potentniji antioksidans u odnosu na vitamin E te pokazuje izvrsna anti-age svojstva, ali i antimikrobni, antikarcinogeni i protuupalni učinak. 
  • Ekstrakt zelenog čaja, osim što pokazuje odličan antioksidativni učinak, također stimulira sintezu ceramida i sfingolipida u koži, pokazuje anti-age, antimikrobna i protuupalna svojstva te pomaže kod hormonalnih akni jer inhibira 5-alfa reduktazu koja je esencijalna za pretvorbu testosterona u dihidrotestosteron koji dovodi do povećane proizvodnje sebuma i stvaranja preduvjeta pogodnih za razvoj akni. 
  • Ekstrakt sladića štiti kožu od oksidativnog stresa, ali posjeduje i antimikrobna i protuupalna svojstva te pomaže u tretiranju atopijskog dermatitisa.

Koji Skintegra proizvodi sadrže antioksidanse?

Baš svaki tip kože može imati velike koristi od upotrebe antioksidansa, stoga su oni neizostavna komponenta većine Skintegrinih proizvoda u kojima njihove kombinacije pružaju višestruke dobrobiti našoj koži. Serumska emulzija Architect sadrži 1% bakuchiola, resveratrol, kofein i ekstrakt zelenog čaja, a Spectra uz vitamin B12 sadrži ekstrakt zelenog čaja, kofein i resveratrol tako štiteći našu kožu od okolišnih stresora. S druge strane, neki od divnih sastojaka koji čine tretmansku kremu Triu Light su 2 oblika vitamina E te ekstrakt zelenog čaja i sladića. Čak je i hidratantni, reparativni fluid s visokim zaštitnim faktorom (SPF 30) Solar I obogaćen s 2 oblika vitamina E i ekstraktom zelenog čaja. 

Literatura:

  1. Addor, Flavia. (2017). Antioxidants in dermatology. Anais Brasileiros de Dermatologia. 92. 356-362.
  2. Michalak, Monika. (2022). Plant-Derived Antioxidants Significance in Skin Health and the Ageing Process. International Journal of Molecular Sciences. 23.
  3. Farris, Patricia. (2021). The Why, What, When, and How of Topical Antioxidants in Cosmeceuticals. Cutis. 107. 2-8.
  4. Baumann, Leslie. (2014). Cosmeceuticals and Cosmetic Ingredients. 135-136.

Više članaka

#SKINFORMED / Isušena koža i akne na donjem dijelu lica

"U mlađim danima imala sam mješovitu kožu, a sada je ona dehidrirana i borim se s pronalaskom odgovarajuće rutine." Monika Š., 24

#SKINFORMED / Akne i komedoni nakon ljetovanja

"Moja je koža generalno neproblematična, ali nakon godišnjeg uvijek bude puna prištića, naročito na čelu." Ela C., 30