Kako prepoznati fazu čišćenja kože

Kako prepoznati fazu čišćenja kože

Krenuli ste s korištenjem novog proizvoda i čini vam se da imate više nepravilnosti nego prije? Moguće je da prolazite kroz fazu čišćenja kože, no isto tako postoji mogućnost o reakciji na proizvod. Dešifriranje zašto je došlo do iznenadnog porasta broja akni i komedona, kao i kako se nositi s njima često je vrlo izazovno. Upravo zato je današnji tekst posvećen tome kako prepoznati razliku između ova dva stanja.

Zašto dolazi do faze čišćenja i kako ju prepoznati?

Faza čišćenja, poznata kao purging, odnosi se na reakciju na aktivni sastojak koji ubrzava proces stanične izmjene – ljuštenje površinskog odumrlog sloja kože. Iako dio novopečenih korisnika proizvoda koji sadrže aktivnice poput retinoida, AHA i BHA kiselina te benzoil peroksida odmah primjećuje poboljšanje i do faze čišćenja nikad ni ne dođe, većina pojedinaca koji imaju nepravilnosti na koži iskusi prolazno pogoršanje komedona i akni, na mjestima na kojima ih i inače ima, nakon prvotnog uvođenja neke od ovih aktivnica u rutinu njege kože.

Za početak, pogledajmo kako akne nastaju. Iz začepljene pore najprije se formira mikrokomedon, koji nije vidljiv golim okom. On može duže vrijeme ostati nezapažen, pa čak i iščeznuti, ili može prijeći u otvoreni komedon (miteser) ili u zatvoreni komedon iz kojeg lako dolazi do razvoja upalnih akni. Može proći i do 8 tjedana prije nego što mikrokomedon izbije na površinu kože, no navedene aktivnice znatno ubrzavaju proces izmjene stanica kože te se tako ubrzava i životni ciklus komedona što dovodi do bržeg izbijanja nepravilnosti. Moguća je pojava više mitesera, izlaskom na površinu kože komedoni se mogu upaliti te generalno stanje kože prvotno može djelovati gore nego prije.

Skintegra Tria Light tekstura kreme

Ako ste početnik s keratoliticima, ovakva reakcija kože može biti itekako obeshrabrujuća i zbunjujuća, a nerijetko nas navede i da odustanemo prije nego što vidimo bilo kakve rezultate. Na sreću, iako se trajanje faze čišćenja razlikuje od osobe do osobe te ovisi o individualnim karakteristikama kože, ali i težini tegoba s kojima se ona nosi, ova faza je ipak samo privremena te bi koža nakon prvotnih mjesec do dva prilagodbe trebala postati ujednačenija nego prije početka korištenja proizvoda.

Kako prilagoditi rutinu njege kože?

Kada je u pitanju uvođenje keratolitika, pravilo broj jedan glasi – polako i strpljivo. S obzirom na to da ove aktivnice imaju veoma snažno djelovanje na kožu, važno je razumjeti da prilikom njihovog uvođenja u rutinu uistinu vrijedi pravilo manje je više pa korištenje manjih količina, nižih koncentracija, rjeđa upotreba ili kontaktna terapija ispiranjem nakon nekoliko minuta mogu pomoći prilikom prilagodbe kože na novi proizvod. Još jedan savjet zlata vrijedan glasi – ne kombinirajte više keratolitika u istoj rutini.

Put do čistog lica nerijetko može biti težak i dug, no ne odustajte prerano jer će vam se upornost gotovo sigurno isplatiti. Tijekom faze čišćenja svojoj koži možete pomoći nježnim i minimalističkim pristupom rutini njege. Za čišćenje lica odaberite proizvod poput našeg Amphibiana koji ne sadrži iritirajuće i isušujuće tenzide i sapune te neće dodatno narušiti barijernu zaštitu kože. Također, važno je osigurati i da koža ostane hidratizirana upotrebom umirujuće serumske emulzije ili kreme, ovisno o tipu kože. Svakako ne zaboravite i tijekom dana zaštititi kožu od negativnih učinaka UV zračenja, s obzirom na to da ovi sastojci čine kožu osjetljivijom na negativne učinke sunčevih zraka.

Kako se reakcija na proizvod razlikuje od faze čišćenja?

Za razliku od faze čišćenja, reakcija na proizvod nije povezana s uvođenjem keratolitika u rutinu već se odnosi na negativnu reakciju kože na pojedini sastojak u proizvodu ili formulaciju proizvoda. Važno je imati na umu da naša koža može reagirati na bilo koji proizvod, što ne znači nužno da su njegovi sastojci ili formulacija loši, već takav proizvod u sebi najčešće sadrži nešto što vašoj koži individualno ne odgovara.

Reakcija na proizvod karakterizirana je papulama i pustulama koje se javljaju nasumično, po cijelom licu i često su praćene upalom i crvenilom, a javljaju se i na mjestima na kojima inače nemate nepravilnosti pri čemu se stare upale zamjenjuju novima i stanje se s vremenom samo pogoršava. S druge strane, faza čišćenja samo ubrzava izbijanje već postojećih, ali oku dotad nevidljivih nepravilnosti na površinu nakon uvođenja keratolitika i prolazi brže od klasičnog izbijanja. Ponekad može biti itekako teško shvatiti što nam koža želi poručiti, no ove vam smjernice mogu pomoći doći do odgovora.

Literatura:

  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/skin-purging-vs-breakout#summary
  2. https://www.health.com/condition/acne/skin-purging-acne

 

Natrag na blog