Danas ćemo vas upoznati s ektoinom, svestranim sastojkom koji ima klinički dokazana, izvanredna reparativna i zaštitna svojstva i koji se, po našem mišljenju nepravedno, vrlo rijetko spominje.

Ektoin je organski spoj, ekstremolit kojeg proizvode brojni mikroorganizmi i biljke kako bi mogli preživjeti ekstremne uvjete. Godine 1985. otkriveno je u egipatskoj pustinji da u ekstremnim uvjetima (visoka temperatura, suhoća, jako UV zračenje, visoki salinitet, osmotski stres) pustinjske halofilne bakterije proizvode prirodnu zaštitnu komponentu u vanjskom sloju stanice.

Ektoin je u prirodi moguće pronaći u velikom broju različitih bakterija, koje ga proizvode upravo iz ranije navedenih razloga. Naravno, takav izniman protektivni učinak na vrste koje ga proizvode, potaknuo je brojna istraživanja o potencijalnoj primjeni ektoina kod čovjeka. 

Tako je otkriveno kako ektoin može stabilizirati različite enzime u uvjetima brzih promjena temperature ili spriječiti njihovu razgradnju drugim agensima. Osim toga, ima iznimno protektivni učinak na brojne različite vrste stanica, braneći ih čak i od raznih toksina.

Još jedna od prednosti je i suprimiranje pretjeranih imunosnih reakcija ispitano na nekolicini različitih imunosnih stanica, a upravo je iz tih istraživanja proizašla i jedna od najčešćih primjena ektoina – terapija alergijskog rinitisa. Ektoin u tom slučaju vlaži i umiruje iziritiranu sluznicu dišnih puteva, ali i smanjuje oteknuće dišnih puteva, a ne pokazuje nuspojave. Iz tog ga razloga često možete pronaći u proizvodima poput kapi za nos i oči.

Skintegra ektoin

  • Djeluje kao humektans

Ipak, od svih dobrih dosad otkrivenih karakteristika i mogućih primjena ektoina, među najbolje se svakako probila njegova uloga u zaštiti i očuvanju normalne funkcije kože. Od samog otkrića ektoina i prepoznavanja njegove mogućnosti vezanja vode, koristi se kao sastojak hidratantnih proizvoda. Može se slobodno reći kako je ovu ulogu ektoin dobio s punim pravom, uzimajući u obzir in vivo istraživanja koja su pokazala kako je transepidermalni gubitak vode manji uslijed njegove primjene. Također, usporedbom stabilnosti kompleksa ektoina i molekula vode u odnosu na komplekse vode i glicerola te samih molekula vode i makromolekula, dokazano je kako ektoin ima bolji te dugotrajniji hidratantni učinak, čime zaslužuje biti zvijezda skupine humektansa.

  • Obnavlja i osnažuje kožu

Jedno od moguće najjačih oružja ektoina je njegova mogućnost da štiti stanice od oštećenja raznim surfaktantima prisutnim u preparatima za čišćenje lica, ali i da pomaže kod obnavljanja barijerne funkcije teško oštećene kože. Stoga ne čudi kako bi upravo ektoin mogao biti jedno od efikasnijih rješenja u borbi protiv atopijskog dermatitisa. Naime, u jednoj je randomiziranoj te dvostruko-slijepoj studiji, provedenoj u više različitih kliničkih centara, dokazan iznimni benefit primjene ektoina kod atopijskog dermatitisa. Zahvaljujući svojim svojstvima humektansa te protuupalnog agensa, ektoin je u vidu obnavljanja kožne barijere te olakšanju simptoma pokazao rezultate usporedive s rezultatima konvencionalnih oblika terapije kod srednje teškog do teškog oblika atopijskog dermatitisa.

  • Štiti od oštećenja uzrokovanih UVA zračenjem

Ranije je spomenuto kako ektoin bakterijama koje ga proizvode, između ostalog, služi i za zaštitu od zračenja. Na ljudskim stanicama, in vitro istraživanjem dokazano je kako ektoin štiti od raznih štetnih učinaka uzrokovanih UVA zračenjem, odgovornim za oštećenja dubljih slojeva kože te starenje.

Na molekulskoj razini, gledano iz perspektive imunosnih komponenti, ektoin utječe na pretjeranu ekspresiju gena za ICAM-1. ICAM-1 su glikozilirani proteini koji se nazivaju „međustaničnim adhezijskim molekulama“ te su stalno prisutni u niskoj koncentraciji na površini endotelnih stanica i stanica imunosnog sustava. Kod upalnog procesa, najjednostavnije rečeno, njihova je koncentracija povećana te je odgovorna za ostvarivanje interakcija stanica koje će započeti upalnu reakciju dovodeći stanice imunosnog sustava na mjesto upale. Česta pojava upalnih procesa može dovesti do trajne promjene u oštećenim tkivima, što se u slučaju primjene ektoina sprječava. Isto tako, zbog protektivnog učinka na stanice, one su bile manje podložne i onom vidljivom, fizičkom oštećenju. Određeni rezultati upućuju i na to kako ektoin može umanjiti vjerojatnost nastanka mutacija uzrokovanih UVA zračenjem, zbog čega se javljaju bore i narušava tekstura kože. Naravno, jasno je kako i karcinom kože nastaje upravo na razini gena, stoga je moguće kako bi ektoin mogao imati i veću ulogu od ove u prevenciji istoga.

Ektoin svojom multifunkcionalnošću svakako opravdava svoju prisutnost u funkcionalnim proizvodima preparativne kozmetike, a očito je i kako njegovi potencijali veoma vjerojatno nisu do kraja iskorišteni. Najistaknutiji benefiti primjene ektoina vidljivi su kod smanjenja oštećenja kože UVA zračenjem te obnavljanja narušene funkcije kože i ublažavanja simptoma atopijskog dermatitisa.

Skintegra Infrared umirujući serum

Maksimalna preporučena koncentracija ektoina u kozmetičkim proizvodima je 2%, a tu koncentraciju sadrže i neki Skintegra proizvodi.

Infrared: Ovaj je potentni serum obogaćen ektoinom, pantenolom, niacinamidom i biljnim kompleksom, što ga čini idealnim za regeneraciju osjetljive i dehidrirane kože.

Architect: Serumska emulzija za kožu na kojoj su vidljivi znakovi starenja i oštećenja poput linija, bora i hiperpigmentacija. Zaglađuje kožu, umanjuje bore i ujednačava njezin ton.

Solar I: Osim što štiti od širokog spektra zračenja, zahvaljujući ektoinu ovaj hidratantni fluid jača zaštitnu barijeru kože i dodatno doprinosi očuvanju kože od utjecaja UVA zraka.

 

LITERATURA:

  1. Bownik A, Stepniewska Z. Ectoine as a promising protective agent in humans and animals. Arh Hig Rada Toksikol 2016, 67, 260-265
  2. Graf R et al. The multifunctional role of ectoine as a natural cell protectant. Clinics in Dermatology. 2008, 26, 326–333
  3. Marini A et al. Ectoine-Containing Cream in the Treatment of Mild to Moderate Atopic Dermatitis: A Randomised, Comparator-Controlled, Intra-Individual Double-Blind, Multi-Center Trial. Skin Pharmacol Physiol 2014, 27, 57–65
  4. Buenger J, Driller H. Ectoin: An Effective Natural Substance to Prevent UVA-Induced Premature Photoaging. Skin Pharmacol Physiol 2004, 17, 232–237

Više članaka

Intervju s dermatologom / Sve o rozaceji

"Najčešće pogreške koje primjećujem kod tretiranja rozaceične kože su prečesto i preagresivno čišćenje kože, jer ono dovodi do oštećenja kožne barijere. Druga pogreška je prečesto pilingiranje, odnosno prečesto korištenje proizvoda koji sadrže kiseline. Treća pogreška je nanošenje nedovoljne količine kreme za zaštitu od sunca i njezina nepravilna reaplikacija!"

U STUDENOM, ATOMIC POSTAJE ATOMICA

U mjesecu koji obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, stvorili smo Atomicu, obojili mjesec u njezinu boju i usmjerili svoj glas i donaciju prema 8 Sigurnih kuća u Hrvatskoj.