Skintegra Nectar hidratantna esencija u spreju

Važnost aminokiselina za kožu

Koža predstavlja prvu liniju obrane tijela protiv štetnih kemijskih, fizikalnih i bioloških čimbenika kao što su UV zračenje, zagađivači zraka, ali i virusne, bakterijske i gljivične infekcije. Aminokiseline, osim građevne, imaju i važnu ulogu za normalnu funkciju stanica te štite kožu od vanjskih utjecaja.

Zašto su aminokiseline bitne?

 Koža nije samo fizička barijera, već i dinamičko tkivo sa svojim vlastitim metabolizmom i interakcijama između vanjskih i unutarnjih stanica. Aminokiseline značajno utječu na izgled kože; riječ je o važnim hranjivim tvarima potrebnim za promicanje zacjeljivanja rana i popravak oštećene kože, acidobaznu ravnotežu i zadržavanje vode u staničnim slojevima, kao što je stratum corneum, zaštitu od oštećenja sunčevom svjetlošću i održavanje zdravog mikrobioma kože. 

Neuravnotežen omjer aminokiselina, građevnih jedinica proteina, uzrokuje smanjenje sinteze proteina u koži. Ti proteini sprječavaju stanjivanje kože, gubitak elastičnosti kože i dehidrataciju. Deficit ili disfunkcija ovih proteina može dovesti do urtikarije, kseroze, ekcema, svrbeži… Također, keratinociti koriste aminokiseline za sintezu antimikrobnih peptida za ubijanje patogena.  

Ljudski organizam nije sposoban sam sintetizirati sve proteinogene aminokiseline te se vrši njihova podjela na esencijalne i neesencijalne. Esencijalne aminokiseline ljudski organizam ne može sintetizirati de novo, a nužne su za normalno funkcioniranje organizma, pa se moraju unositi prehranom zbog održavanja zdravlja i vitalnosti. S druge strane, neesencijalne aminokiseline ljudski organizam može samostalno sintetizirati de novo ovisno o njegovim potrebama, što ih ne čini manje bitnima za njegu kože. Aminokiseline arginin, glicin i tirozin također su poznate kao „uvjetno esencijalne“, što znači da pri određenim uvjetima ne mogu nastati u dovoljnim količinama. 

Aminokiseline u kozmetici

S obzirom na to da aminokiseline nisu važne samo za sintezu proteina, već igraju ulogu i u održavanju zdravlja kože, često su korištene i u kozmetičkim proizvodima. Nijedna od njih nije važnija od ostalih već su međusobno komplementarne, ali neke od njih imaju dodatne prednosti:

  • Lizin potiče sintezu kolagena i elastina, proteina odgovornih za čvrstoću i elastičnost kože. Kako starimo, naša koža proizvodi manje kolagena i elastina, što dovodi do nastanka bora. U skladu s tim, lizin pokazuje anti-age ulogu, učvršćuje kožu i potiče mladoliki izgled.
  • Arginin pomaže pri oštećenjima kože ubrzavajući zacjeljivanje rana. Vlaži i hrani stratum corneum za zaštitu najgornjeg sloja kože, epidermisa. 
  • Glicin i prolin su najzastupljenije aminokiseline u kolagenu, stoga nije iznenađujuće da su bitni u regulaciji proizvodnje ovog proteina te smanjuju dubinu bora. Naime, glicin brzo prodire duboko u unutarnje slojeve kože, do dermisa, gdje se nalazi kolagen. Jednom kada se nađe tamo, pomaže u stimulaciji proizvodnje kolagena što rezultira čvršćom kožom.
  • Serin i alanin česti su sastojci proizvoda za njegu kože jer igraju važnu ulogu u zadržavanju vode u stratum corneumu i hidrataciji kože. Također, serin je jedna od najzastupljenijih aminokiselina u proteinu filagrinu koji doprinosi održavanju kiselog pH površine kože i vlažnosti stratum corneuma. 
  • Histidin je posebice učinkovit kao antioksidans, štiti kožu od okolišnih stresora, poput štetnih UV zraka, a također posjeduje protuupalno djelovanje pa umiruje kožu.

Skintegra Clarion 2% BHA Cleanser

Lokalno nanošenje aminokiselina, putem proizvoda za njegu kože, čini vašu kožu otpornijom na štetne okolišne stresore, poboljšava hidrataciju, ali ima i bitnu anti-age ulogu tako što potiču proizvodnju kolagena i elastina. 

Aminokiseline su pogodne za sve tipove kože, čak i osjetljivu, te sve dobne skupine, osobito ako želite umanjiti znakove starenja.

Skintegra proizvodi s aminokiselinama

Aminokiseline su važna sastavnica Skintegra proizvoda, pa tako Clarion 2% BHA cleanser i hranjiva krema CICA-CERA, uz derivat aminokiseline glicina betain, koji održava vlažnost i djeluje anti-iritativno, sadrže arginin, a hidratantna esencija Nectar sadrži arginin, alanin, aspartat i glutamat kako bi koža bila optimalno vlažna, jedra i uravnotežena. 

Literatura:

  1. Solano, Francisco. (2020). Metabolism and Functions of Amino Acids in the Skin.
  2. Wade, A.Michael & Tucker, Hugh. (1998). Antioxidant characteristics of L-histidine 1. The Journal of Nutritional Biochemistry. 9. 308–315.
  3. Everett, Jake & Turner, Keith & Cai, Qiuxian & Gordon, Vernita & Whiteley, Marvin & Rumbaugh, Kendra. (2017). Arginine Is a Critical Substrate for the Pathogenesis of Pseudomonas aeruginosa in Burn Wound Infections.
Natrag na blog