Od trenutka kad službeno zakoračimo u adolescenciju i naše tijelo zahvate fizičke i psihičke promjene, potrebno je znati da je za njih odgovorna promjena u razinama hormona koje su tu tranziciju omogućile. Razine estrogena, testosterona i progesterona u žena variraju i fluktuiraju iz mjeseca u mjesec, uzrokujući brojne promjene u tijelu, uključujući i manifestacije na koži. Ovu fluktuaciju poznajemo pod izrazom “mjesečni” ili “menstrualni” ciklus. Ovdje ćemo razmotriti kakve se točno hormonalne promjene događaju u tom mjesečnom periodu te zašto u nekim dijelovima ciklusa dobivamo više akni i drugih neželjenih dermatoloških promjena. Pod uvjetom da je ciklus uredan i redovit, odnosno da traje standardnih 28 dana, hormonalne je promjene jednostavno promatrati kroz 4 tjedna.

Da bismo znali koji su hormoni i u kojem smislu odgovorni za stanje naše kože, potrebno je znati da na koži postoje hormonalni receptori i da na nju najintenzivnije utječu četiri hormona koja kroz mjesec fluktuiraju i mijenjaju relativne omjere. Koža čak proizvodi i vlastite hormone, što je manje poznata činjenica jer mislimo da se hormoni proizvode samo u žlijezdama poput nadbubrežne žlijezde ili možda jajnika, odnosno testisa.

Prvi hormon kojeg je potrebno spomenuti svakako je estrogen. On oponira androgenim hormonima, smanjuje lučenje sebuma i djeluje umirujuće na tkivo i upalne procese. Ovo je razlog zašto koža izgleda najbolje kad je tijelo u stanju proizvodnje velikih količina estrogena, odnosno zašto se u većini slučajeva na hormonalnoj kontracepciji bogatoj estrogenima koža fantastično “očisti” od nepravilnosti.

Drugi i treći hormon su androgeni - testosteron i dihidrotestosteron (DHT). Testosteron se mehanizmom enzima 5 alpha reduktaze u tijelu pretvara u najpotentniji oblik androgena DHT, koji pak direktno djeluje na žlijezde lojnice i pojavu akni. Ovo je razlog zašto se akne često javljaju kod hormonalnih poremećaja u kojima postoji dominacija androgena.

Posljednji hormon koji ima izuzetno važnu ulogu kad je koža u pitanju svakako je progesteron. Ovaj hormon djeluje na dva načina. U slučaju da ga u organizmu ima puno, na kožu djeluje tako da površinsko tkivo lagano natekne što mu daje karakterističan jedri (tzv. plump) izgled. No, taj proces istovremeno djeluje okluzivno na pore zbog čega je progesteron potencijalno problematičan kod osoba koje imaju problem s hormonalnim aknama. S druge strane, progesteron u drugoj polovini ciklusa oponira djelovanju androgena što znači da njegov manjak također može izazvati pojavu akni.

Kožu je od tjedna do tjedna potrebno osluškivati i njegu prilagoditi njezinim potrebama kako bismo osigurali da ostane maksimalno zdrava i neopterećena hormonalnim promjenama. Razlog zašto neki od nas imaju hormonalno osjetljivu kožu, dok drugi ne primjećuju nikakve promjene na koži tijekom ciklusa, najvjerojatnije se krije u genetici, premda ovi mehanizmi još uvijek nisu u potpunosti razjašnjeni. Prvo ćemo objasniti kroz koje točno promjene naša koža prolazi od prvog tjedna do četvrtog tjedna ciklusa.

PRVI TJEDAN CIKLUSA (DAN 1-7)

Prvi tjedan ciklusa započinje s pojavom menstruacije. U ovome periodu niske su razine progesterona i estrogena (tzv. “ženskih” hormona) što može utjecati negativno na kožu. Testosteron je također vrlo oskudan, ali u okruženju niskih razina estrogena i progesterona, može imati relativnu nadmoć te poticati stvaranje sebuma i nepravilnosti. Ako testosteron nije nadmoćan, koža zbog manjka estrogena može djelovati suho i umorno. Proizvodi se prostaglandin koji kožu čini osjetljivom na bol pa bi posjet kozmetičarki u ovome periodu mogao biti bolniji nego inače. Isti hormon utječe i na pojačano crvenilo zbog čega cjelokupni dojam kože može biti dodatno pogoršan. Srećom, nakon ove faze slijedi porast estrogena koji na kožu ima umirujući i balansirajući efekt.

DRUGI TJEDAN CIKLUSA (DAN 7-14)

U drugome tjednu ciklusa raste razina estrogena koji potiče sintezu kolagena i uniformni ton kože pa ona izgleda ljepše, jedrije i manje se masti. Koža je robusnija, manje se crveni i bolje podnosi agresivnije tretmane. Ovo je faza koja prethodi ovulaciji tijekom koje smo biološki “programirani” za privlačenje partnera što znači da nam tada i koža izgleda najbolje. Relativan odnos estrogena i androgenih hormona u ovoj fazi je optimalan te je koža najmanje sklona razvoju nepravilnosti. Ovo je idealni period za uvođenje novog kozmetičkog proizvoda jer postoji najmanja šansa da ga pogrešno procijenite kao komedogeni proizvod.

TREĆI TJEDAN CIKLUSA (14-21)

Prvi period ovog tjedna obilježen je naglim padom estrogena i malim povećanjem testosterona koji može uzrokovati ovulacijske akne. Ove akne su prolaznog tipa i uglavnom nisu cistične prirode jer već koji dan kasnije estrogen doživljava svoj drugi blagi porast uz porast progesterona. Vrhunac progesterona događa se na 21. dan ciklusa nakon kojeg progesteron pada i priprema tijelo za menstruaciju. PMS se u ovome periodu može pojaviti i progresivno intenzivirati sve do pojave menstruacijskog krvarenja, a sve niže razine estrogena uz relativno stabilni testosteron i rastući progesteron mogu negativno utjecati na kožu.

ČETVRTI TJEDAN CIKLUSA (21-28)

U ovome periodu koža ima tendenciju izgledati najgore. Progesteron blokira pore, a stabilni testosteron ima relativnu dominaciju nad estrogenom što omogućuje njegovu konverziju u najpotentniji androgen dihidrotestosteron (DHT). Upravo je DHT najodgovorniji za nastanak akni, kao i za androgenu alopeciju (ćelavljenje). Osim kože, kosa u ovom periodu također izgleda najlošije, vlasište se jako masti i može se primijetiti pogoršana kvaliteta kose. Koža može izgledati podbuhlo zbog zadržavanja vode. S padom progesterona ubrzo će doći do menstruacijskog krvarenja koje označava prvi dan novog ciklusa te u skladu s njim hormoni počinju opet ciklički fluktuirati.

DAKLE, PRIMIJETILI STE DA NA VAŠU KOŽU UTJEČU HORMONALNE PROMJENE… ŠTO SAD?

Prvo, znajte da niste jedini i da većina ljudi u većoj ili manjoj mjeri ima isti problem kao i vi. Na hormone se kozmetikom ne može direktno utjecati, ali se kvalitetna kozmetika itekako može naučiti pametno koristiti kako bi se negativan utjecaj hormona na kožu maksimalno ispravio ili čak spriječio. Brigu o koži s obzirom na sve izrečeno možemo podijeliti na dvije konkretne cjeline.

Prvih 14 dana ciklusa kožu je bitno optimalno vlažiti i hraniti te pametno iskoristiti sve dobrobiti perioda kada je koža relativno otporna, nesklona reakciji na novi proizvod i hormone. Testirate novu kremu? Fantastično, ovo je pravo vrijeme za uvođenje novih proizvoda u rutinu. Planirate posjet kozmetičarki? Dogovorite termin u periodu između desetog i četrnaestog dana ciklusa. U ovome periodu koža se i manje masti pa je bitno da je ne isušujete proizvodima koji vam nisu dovoljno hidratantni i hranjivi kako ne biste mehaničkim isušivanjem potaknuli neželjenu proizvodnju sebuma kao obrambenog mehanizma od vanjskih stresora. Proizvodi bez iritansa i bogati antioksidansima osigurat će da u sljedeću fazu ciklusa uđete s kožom pripremljenom na nadolazeće hormonalne turbulencije.

Već polovinom ciklusa počnite razmišljati o promjenama koje vam slijede već kroz nekoliko dana. Ako već ne koristite kemijske eksfolijante, sada je vrijeme da ih uvedete u rutinu kako biste spriječili pojavu začepljenih pora s nadolazećim porastom progesterona. Ako primjećujete intenzivnije lučenje sebuma u ovome periodu, nemojte i dalje inzistirati na korištenju okluzivnih i teških krema već odaberite laganije teksture i serumske emulzije koje ne opterećuju kožu. Izbjegavajte proizvode na bazi alkohola i parfema koji iritiraju kožu jer time dodatno potičete lučenje sebuma. Konačno, period posljednjeg tjedna ciklusa nije idealan za bukiranje agresivnih tretmana kod kozmetičarke niti za uvođenje novih proizvoda.

Za kraj, naodmet nije spomenuti niti ulogu stresa u stvaranju akni, pogotovo u periodu PMS-a kad smo pojačano razdražljivi. Stres potiče izlučivanje hormona iz nadbubrežne žlijezde, poput kortizola, čije visoke razine povratnom spregom povećavaju razine androgenih hormona odgovornih za pojačano lučenje sebuma i nastanak akni. Regulacija stresa, zdrava prehrana i dovoljno sna, pogotovo u drugoj polovini ciklusa, od izuzetne su važnosti i značajno doprinose poboljšanju kvalitete kože.

Više članaka

Volcanica / glinena maska nove generacije

Volcanica je zamišljena kao povremeni tretman u rutini kože koja pati od površinskih nečistoća, začepljenih pora i sebacealnih nakupina, ali i za kožu koja samo želi svoje pore održavati čistima i teksturu glatkom.

Kako izgleda promišljena hidratantna krema?

Na kozmetičkom tržištu postoji bezbroj preparata koji svoje djelovanje opisuju kroz izraz “hidratacija”. U stvarnosti, “hidratacijski proizvod” je ...