Pantenol je često nepravedno zanemaren heroj kozmetičkih proizvoda. Iako se o njemu veoma rijetko priča, riječ je o nimalo dosadnom i veoma svestranom sastojku iz sjene koji djeluje kao odličan ovlaživač, oporavlja oštećenu kožu i pomaže u jačanju njezine barijerne funkcije. Upravo je zato neizostavni sastojak velikog broja Skintegra proizvoda. Objasnit ćemo što je pantenol, kako djeluje, zašto ga vrijedi uvrstiti u rutinu njege kože i na koji način to možete učiniti.

Što je pantenol?

Pantenol je sintetski alkoholni analog, odnosno prekursor pantotenske kiseline - članice B kompleksa vitamina, poznate kao vitamin B5 koji je sastavni dio kože i kose. Pantenol ima 2 enantiomera, D- i L-, od kojih je samo D-pantenol, poznat još i kao dekspantenol, biološki aktivan zbog enzimski katalizirane konverzije oksidacijom u pantotensku kiselinu. Pantotenska kiselina je sastavni dio koenzima A, koji je ključan u staničnom metabolizmu jer sudjeluje u prijenosu acilnih skupina tijekom biosinteze masnih kiselina i glukoneogeneze. 

Pantenol

Koje su dobrobiti pantenola za kožu?

Ovaj veoma svestrani sastojak je važna komponenta kozmetičkih pripravaka zbog svoje uloge u fiziologiji kože i mnogobrojnih dobrobiti za njezino zdravlje. Topikalnom primjenom pantenol se brzo konvertira u vitamin B5.

Zbog svoje topljivosti u vodi i higroskopnosti djeluje kao ovlaživač, odnosno humektans – vraća koži izgubljenu vlagu tako što privlači i veže vodu za stanice kože, pomaže u održavanju optimalne vlažnosti kože i usporava proces isparavanja vlage podupirući uravnoteženu hidrolipidnu barijeru.

Osim što smanjuje transepidermalni gubitak vode (TEWL) i održava kožu u homeostazi sprječavajući njezinu dehidraciju, upotreba formula koje sadrže pantenol važna je jer potiče zacjeljivanje rana i opeklina, najvjerojatnije zbog aktivacije proliferacije fibroblasta, migracije stanica i povećane sinteze kolagena, što ovaj sastojak čini korisnim za oporavak oštećene kože. Osim toga, pantotenska kiselina također je neophodna i za normalne metaboličke procese epitelnog tkiva.

Nadalje, zbog svojih svojstava hidratacije i omekšavanja, pantenol pomaže i pri smanjivanju hrapavosti kože, iritacija uzrokovanih SLS-om, umirujući kožu i djelujući protuupalno, a također je dokazano i da smanjuje nuspojave povezane s terapijom retinoidima. 

Za koji tip kože je pogodan pantenol?

Koža izuzetno dobro podnosi topikalnu primjenu pantenola i on ne izaziva iritaciju kože, poput svrbeži, suhoće i crvenila. Zbog svoje nježnosti, intenzivnog vlaženja kože, jačanja njezine barijerne funkcije i moduliranja upalnog odgovora, široko je korišten u kozmetičkim pripravcima te svaki tip kože može imati koristi od pantenola. Posebice je koristan za osjetljivu kožu, kod koje je prioritet umirujuća njega, djelujući kao njezin čuvar. Osim toga, topikalna primjena pantenola dokazano pomaže i kod atopijskog dermatitisa, kao i kontaktnog te psorijaze i nekih drugih dermatoza.

Kako pantenol uklopiti u svoju rutinu njege kože?

Pantenol se nalazi u mnogim vrstama proizvoda za njegu kože što omogućuje da ga uključite u svoju rutinu na razne načine. Također, može se koristiti u kombinaciji s retinoidima, vitaminom C i drugim aktivnicama jer zbog svojeg umirujućeg djelovanja pomaže koži prilikom asimiliranja na ove moćne sastojke te je dio Skintegra Clarion eksfolirajućeg seruma za kožu sklonu nepravilnostima, Architect intenzivne serumske emulzije za problematičnu kožu i Lumion tekućeg eksfolijanta u kojem djeluje protuupalno. 

Najveću korist od pantenola dobiti ćete korištenjem leave-on proizvoda, čime se osigurava dulja interakcija s kožom, poput serumskih emulzija i hranjivih krema kao što su Hydra B, Úna, Spectra, CICA-CERA ili Lunar, čiji odabir ovisi o vašem tipu kože. Isto tako, dio je i Sphynx tretmanske gel-kreme za područje oko očiju, u kojoj hidratizira i umiruje tanku kožu okoloočnog područja.

Literatura:

  1. Bissett, Donald. (2009). Common cosmeceuticals. Clinics in dermatology. 27. 435-45.
  2. Ferreira, Marta & Lobo, José & Almeida, Isabel. (2021). Sensitive skin: Active ingredients on the spotlight. International Journal of Cosmetic Science. 44.
  3. Proksch, Ehrhardt & Bony, Raymond & Trapp, Sonja & Boudon, Stéphanie. (2017). Topical use of dexpanthenol: a 70th anniversary article. Journal of Dermatological Treatment. 28. 1-8.
  4. Camargo, Flávio & Gaspar, Lorena & Campos, Patricia. (2011). Skin moisturizing effects of panthenol-based formulations. Journal of cosmetic science. 62. 361-70.

Više članaka

#SKINFORMED / Akne i komedoni nakon ljetovanja

"Moja je koža generalno neproblematična, ali nakon godišnjeg uvijek bude puna prištića, naročito na čelu." Ela C., 30

#SKINFORMED / Ima li Tamara zaista akne?

"Tekstura, akne, prvi znakovi starenja i da ne moram nositi puder." Tamara L., 34