Kako koristiti kiseline?

Kiseline su glavni sastojak kemijskih eksfolijanata (pilinga) u kozmetici, a obožavamo ih zbog njihovog višestrukog djelovanja: pomažu nam da koža funkcionira bolje, nježno ljušte odumrle stanice kože, ujednačavaju ton i teksturu te čine kožu blistavo čistom. Tko to ne bi želio?

Za početak, kiseline možemo podijeliti u tri osnovne grupe: 

BHA: salicilna kiselina

AHA: glikolna, mliječna i mandelična kiselina 

PHA: glukonolakton ili laktobionska kiselina

Ovi sastojci pomažu koži na način da ubrzavaju prirodnu staničnu izmjenu koja zbog starenja kože (a često i zbog genetski uvjetovanih čimbenika, primjerice hiperkeratoze) ne funkcionira optimalno. Kiseline ili keratolitici se koriste kako bi se regulirala aktivnost stanica kože (keratinocita) primarno u svrhu postizanja bolje teksture kože ili u svrhu čišćih pora kod nepravilnostima sklone kože. 

Salicilna kiselina je jedina topiva u mastima i djeluje sebostatički, stoga preporučljiva kod masne kože sklone začepljenim porama i komedonima, a kiseline iz AHA skupine su fantastične za popravljanje teksture i površinske pigmentacije, poput hiperpigmentacije i postupalnih mrljica. PHA je najnježnija poznata varijanta AHA kiselina pa predstavlja idealan odabir za korištenje na osjetljivijim kožama. Sinergijska kombinacija kiselina u jednoj formulaciji najbolje će djelovati na više razina kože. Na primjer, za tretiranje akni i komedona (s postupalnim mrljicama) idealna je kombinacija AHA + BHA u proizvodu.

Iako kiseline nisu za svakoga, pogotovo ne za pojedince koji pate od kroničnih kožnih oboljenja, većina nas njihovom kontinuiranom primjenom primjećuje ogromne benefite.

Krećemo s korištenjem

Kada tek uvodiš kiseline u njegu, dobra je mjera predostrožnosti napraviti test na maloj površini kože. Na čistu kožu konzervativno nanesi odabrani eksfolijant i prati reakciju. Kratkotrajno peckanje i crvenilo su posve normalne pojave kada tek uvodiš kiseline te bi se koža trebala posve umiriti kroz maksimalno pola sata. 

Ako se kroz 48 sati ne pojavi nikakva negativna reakcija kože, vrijeme je za prvo pravo nanošenje kiselina. Nakon uobičajenog večernjeg čišćenja na suhu kožu lica prstima nanesi dvije do tri kapljice Clariona ili jednu do dvije pumpice Lumiona. Oba ova proizvoda sadrže kiseline te ih stoga ne koristiš zajedno, potreban ti je samo jedan proizvod kojeg ćeš odabrati prema tipu i problematici svoje kože. Svakako izbjegavaj područje oko očiju i nemoj nanositi kiseline na sluznicu. Peckanje i prolazno crvenilo se mogu (i ne moraju) ponovno javiti, ali svakako se ne bi trebalo raditi o intenzivnom žarenju već laganom peckanju, pogotovo ako imaš na licu otvorene prištiće ili male ranice od starih prištića. Nakon eksfolijanta nastavi s njegom, izbjegavajući slične komedolitike i keratolitike poput retinoida i azelaične kiseline. Ne brini, hijaluronska kiselina nije keratolitik pa je sada odlično vrijeme za obilnu hidrataciju uz tvoj najdraži proizvod.

Sljedeću večer preskoči kiseline. U prvo vrijeme, dovoljno ih je koristiti svaki 3. ili 4. dan pa se kasnije učestalost korištenja može pojačati. Koža će se s vremenom vjerojatno manje crveniti te posve prestati peckati, budući da se privikava na korištenje ovog proizvoda, no iznimno osjetljive kože mogu uvijek biti malo crvenkaste neposredno nakon nanošenja kiselina, i to je sasvim normalno dok god se crvenilo umiri kroz kraće vrijeme. 

S vremenom ćeš omiljeni eksfolijant moći koristiti više puta tjedno, možda čak i svaku večer, ali dotad definitivno pripazi da ne preopteretiš svoju nenaviknutu kožu. I da, spremi se za transformaciju! 

Ne zaboravi: kod korištenja kemijskog eksfolijanta, poželjno je tijekom dana kožu zaštititi proizvodom s UV zaštitnim faktorom budući da je eksfolirana koža osjetljivija na negativne učinke UV zračenja.

Vaša učestala pitanja

Koji SK eksfolijant odabrati?

Ako imaš mješovitu do masnu kožu popraćenu aknama i komedonima, odaberi Clarion koji sadrži kombinaciju 2% salicilne (BHA) i 4% glikolne kiseline (AHA).

Ako tvoja koža nije toliko masna, ali povremeno imaš problema s površinskim nesavršenostima poput mrljica, teksturalnih promjena (pora i bora) i ponekih komedona, za tebe je Lumion koji sadrži potentnu kombinaciju 5% AHA (glikolna i mliječna kiselina) i 1.58% PHA (glukonolakton).