Tijekom pandemije zanemarili smo redovite preventivne preglede te sve više žena otkriva rak dojke prekasno. Povodom ovogodišnjeg Dana žena želimo vas osnažiti da stavite svoje zdravlje na prvo mjesto, potaknuti da zakažete preventivni pregled dojki koji spašava živote i podsjetiti vas da niste same u ovoj situaciji. Već danas možete napraviti pozitivnu promjenu za sebe i napraviti samopregled dojki kod kuće, a u tome će vam pomoći dr. Tihana Mazalin, ravnateljica Poliklinike Mazalin u Zagrebu, koja u nastavku donosi sve što trebate znati o samopregledu, kako ga pravilno izvesti i kada je potrebno obratiti se liječniku.

Samopregled dojki predstavlja jednu od metoda ranog probira karcinoma dojke. Karcinom dojke je najčešći maligni tumor u osoba ženskog spola. Iako su poznati određeni rizični faktori za njegov nastanak, nemoguće je predvidjeti u kojih osoba će se ovaj karcinom razviti, stoga je važno napomenuti da bi samopregled grudi trebale redovito obavljati sve žene.                                                                                                                                                       

ZAŠTO JE VAŽAN SAMOPREGLED DOJKI?

Kako bi karcinom dojke bio na vrijeme otkriven, ali i imao što bolju prognozu, važno je redovito odlaziti na ultrazvučne i mamografske preglede te pravilno izvoditi samopregled grudi kod kuće. Samopregled dojki preporuča se obavljati jednom mjesečno nakon napunjene 20. godine života. Najbolje bi bilo izvoditi ga tjedan dana nakon menstruacije, odnosno istog dana u mjesecu za žene koje doje ili su u menopauzi. 

Važno je upoznati se s anatomijom svojih dojki kako bi mogle na vrijeme prepoznati eventualne promjene. Također, primjetit ćete da se dojke tijekom menstrualnog ciklusa  mijenjaju, pa su npr. pred menstruaciju uvećane i osjetljive. 

KAKO IZVESTI SAMOPREGLED DOJKI?

Samopregled dojki podrazumijeva dvije stavke - promatranje vanjskog izgleda i opipavanje tkiva dojki. Detaljan samopregled dojki izvedite u sljedeća 3 koraka: 

1. PROMATRAJTE 

Skinite se, naslonite ruke na bokove te promatrajte dojke u ogledalu. Važno je provjeriti ima li kakvih promjena u izgledu grudi, poput crvenila, rana, otekline, uvlačenja kože i/ili bradavice i sl. Zatim podignite ruke iznad glave te ponovite postupak, budući da se u ovom položaju mogu otkriti tumori skriveni iza bradavica. 

2. OPIPAJTE

Nakon promatranja, slijedi opipavanje tkiva dojki. Malim kružnim pokretima prelazite duž cijele dojke. Prvo pritisnite nježno kako bi procijenili ima li promjena na koži, a potom čvršćim pritiskom pregledajte i dublje strukture. Nemojte zaboraviti i prostor iznad samih dojki te pazušnu regiju. Za pregled desne strane koristite lijevu ruku, a za lijevu dojku prste desne ruke. Najbolje je opipavati grudi koristeći 3 ili 4 prsta kako biste prelazili preko tkiva, a ne ga razdvajali. Opipavanjem dojki cilj je pronaći čvorić, tj. kvržicu, oteklinu ili zadebljanje tkiva. 

3. LEZITE I PONOVITE POSTUPAK

Kako bi postupak bio potpun i detaljan, promijenite položaj. Lezite na leđa, stavite ruku iznad glave te podmetnite jastuk ili ručnik pod rame. Daljnji postupak je isti kao i u uspravnom položaju. 

Pregled dojke

TREBAJU LI I DOJILJE OBAVLJATI SAMOPREGLED DOJKI?

Iako dojenje smanjuje rizik od pojave karcinoma dojki tijekom života, to ne znači da nije moguće oboljeti i tijekom dojenja, stoga je važno da i dojilje redovito obavljaju samopregled dojki. Osim tumora, opipavanjem grudi tijekom dojenja moguće je otkriti i neke komplikacije - mastitis (upalu dojki), začepljene izvodne kanaliće, ciste prepunjene mlijekom, ranice na bradavicama i dr. 

KADA JE POTREBNO OBRATITI SE LIJEČNIKU?

Većina otkrivenih promjena na dojci je dobroćudne naravi. Ipak, važno je obratiti pozornost na znakove koji upućuju da se radi o zloćudnoj tvorbi. Neki od njih su:

  • gnojan ili krvav iscjedak iz dojke
  • koža poput narančine kore
  • uvlačenje kože dojke
  • nepomični, fiksirani čvorić
  • ranice na koži dojke ili bradavici koje ne cijele
  • promijenjena veličina/oblik grudi
  • edem (oteklina) ruke

U slučaju da primijetite neki od ovih znakova, odmah se javite svom liječniku kako biste obavili detaljan pregled i saznali trebate li učiniti dodatne pretrage, kao što su ultrazvuk, mamografija, magnetska rezonanca (MR), biopsija i sl.  

Ultrazvuk dojkidr. Obad Kovačević, specijalist radiolog iz Poliklinike Mazalin s pacijenticom

ZAPAMTITE…

Tkivo dojki je prepuno neravnina i žljezdanih tvorbi koje prvih nekoliko puta mogu podsjećati na sumnjive čvoriće i uzrokovati zbunjenost i strah. Ipak, važno je biti uporan sa samopregledom i upoznati građu svojih grudi kako biste u budućnosti mogle prepoznati pojavu sumnjivih tvorbi. Samopregled je važno izvoditi redovito i po mogućnosti uvijek u isto vrijeme tijekom mjeseca. Također, ova metoda probira karcinoma dojke nije dovoljna kao samostalna te ju je nužno provoditi u kombinaciji s redovitim ultrazvučnim i mamografskim pregledima. 

Autor teksta: dr. Tihana Mazalin

Više članaka

Clarion 2% BHA Cleanser / Sve što trebate znati o novom Skintegra proizvodu

Clarion 2% BHA Cleanser je idealan 2u1 proizvod za sve ljubitelje minimalističkog pristupa u njezi kože lica.

#SKINFORMED / Upalne akne i postupalne mrljice

"Htjela bih najprije smanjiti pojavu upalnih akni, ubrzati proces regeneracije kože i poraditi na uklanjaju postupalnih mrljica." Milica I., 27