Kada je riječ o kiselinama, azelaična kiselina vjerojatno nije prva koja vam pada na pamet, no riječ je o vrlo svestranom sastojku koji odgovara gotovo svima, pa čak i onima s osjetljivom kožom, a čije supermoći, osim blagog keratolitičkog djelovanja, uključuju protuupalni i antibakterijski učinak kao i blijeđenje hiperpigmentacijskih mrljica. Objasnit ćemo što je azelaična kiselina, kako djeluje i zašto je upravo njezin derivat azeloglicin zvijezda našeg Infrared seruma i Hyperdew maske.

Što je azelaična kiselina?

Azelaična kiselina je prirodna zasićena dikarboksilna kiselina biljnog podrijetla. Pokazala se učinkovitom u tretiranju akni (i komedonalnih i upalnih), rozaceje te hiperpigmentacijskih promjena, uključujući melazmu i postupalne mrljice, zahvaljujući svojim jedinstvenim svojstvima na temelju kojih inhibira nepoželjne procese u koži. Također, riječ je o sastojku kompatibilnom sa svim tipovima kože pa je njezina dodatna prednost i to što je dobro podnošljiva i kod pojedinaca s osjetljivom kožom sklonom crvenilu i iritaciji.

Koji je mehanizam djelovanja azelaične kiseline u tretiranju problema kože?

Hiperpigmentacijske promjene javljaju se zbog genetske predispozicije, ali i uslijed oštećenja uzrokovanog UV zračenjem što dovodi do hiperprodukcije melanina. Azelaična kiselina djeluje u tretiranju hiperpigmentacijskih promjena zahvaljujući svojoj sposobnosti inhibicije sinteze DNA i mitohondrijskih enzima tako inhibirajući melanocite. Djeluje kao kompetitivni inhibitor tirozinaze, ključnog enzima u melanogenezi, ali i reverzibilni inhibitor citokrom-P450 reduktaze i 5α-reduktaze. Osim toga, učinkovitost azelaične kiseline u posvjetljivanju hiperpigmentacijskih mrljica pripisuje se i njezinom antioksidativnom učinku.

Skintegra tekstura lica

Hiperpigmentacije se nerijetko javljaju i kao posljedica hormonalnih promjena za vrijeme trudnoće, zbog čega ih ponekad nazivamo i „trudničkom maskom“. No, činjenica da je azelaična kiselina pogodna za korištenje i tijekom trudnoće i dojenja dobra je vijest za sve buduće mame.

Sve češće oboljenje kože u čijem tretiranju azelaična kiselina igra važnu ulogu je i rozaceja – kronična dermatoza koja se prepoznaje po crvenilu središnjeg dijela lica, uz nerijetku pojavu proširenih kapilara, papula i pustula. Lijek za rozaceju nažalost ne postoji, no postoje tretmani koji, uz izbjegavanje okidača rozaceje, pomažu smanjiti njezine znakove i simptome. Primjena azelaične kiseline dovodi do značajnog smanjenja razine kalikreina-5 (KLK5) kao i ukupne aktivnosti serin proteaze kod pacijenata koji boluju od rozaceje čija koža prekomjerno sintetizira serin proteazu kalikrein-5. Osim toga, pokazala se i posebno učinkovitom u liječenju papulopustularne rozaceje svojim protuupalnim djelovanjem, posebice aktivacijom PPARγ, nuklearnog receptora uključenog u upalu u dermalnim fibroblastima. Smatra se i da azelaična kiselina inhibira ekspresiju interleukina IL-1 i IL-6 te čimbenika nekroze tumora TNF-α, smanjujući razinu reaktivnih kisikovih vrsta i proupalnih faktora.

Azelaična kiselina također je učinkovita i u ciljanju višestrukih uzroka nastanka akni. Antikeratinizirajuće djelovanje pokazuje inhibitorni učinak na nastanak komedona što je poželjno jer u patogenezi akni važnu ulogu igra i poremećena funkcija dlačnog kanala čime dolazi do hiperkeratoze i formiranja „čepa“, odnosno komedona koji onemogućuje daljnje pražnjenje sebuma. Uz to, ovaj svestrani sastojak posjeduje i antimikrobni učinak inhibirajući proliferaciju mikroorganizama što je itekako korisno s obzirom na to da kao imunološki odgovor na djelovanje C. acnes bakterije dolazi do nastanka upalnih akni. Dobro su dokumentirana i protuupalna svojstva azelaične kiseline, a kliničkim istraživanjima pokazano je da topikalna primjena značajno smanjuje broj papula i pustula.

Što je azeloglicin i po čemu se razlikuje od azelaične kiseline?

Azeloglicin (Potassium azeloyl diglycinate ili PAD) je derivat azelaične kiseline dobiven njezinom kondenzacijom s hidratantnom aminokiselinom glicinom. PAD je sastojak topiv u vodi pa je njegova prednost lakša formulacija zbog bolje stabilnosti i kompatibilnosti.

Skintegra Infrared umirujući i hidratizirajući serum

Azeloglicin zadržava mnogobrojna korisna svojstva azelaične kiseline, kao i AHA i BHA kiselina, ali bez keratolitičkog djelovanja te straha od iritacije i isušivanja. Ovaj derivat azelaične kiseline učinkovito posvjetljuje mrljice, ujednačava ton kože te regulira lučenje sebuma, a osim toga djeluje i kao humektans dubinski hidratizirajući kožu i čineći ju elastičnom. Brojne prednosti ovog inovativnog sastojka uključuju i jačanje barijerne funkcije kože uz umirujuće djelovanje te smanjenje peckanja i crvenila kod rozacejične i osjetljive kože.

Koji Skintegra proizvodi sadrže PAD?

Titulu glavne zvijezde Infrareda i Hyperdewa nosi upravo PAD. Infrared je umirujući koncentrirani serum koji uz 5% PAD-a sadrži i niacinamid, pantenol, ektoin i kompleks biljnih sastojaka koji djeluju sinergijski smirujući simptome upale, dubinski hidratizirajući i korigirajući nepravilnosti na koži. Iako je riječ o umirujućoj formuli, Infrared je itekako potentan pa u početku preporučujemo korištenje jednom dnevno, a s vremenom ga je moguće uvesti i u jutarnju i u večernju rutinu njege kože.

Skintegra Hyperdew hidratantna maska za lice

Dobitnu kombinaciju Hyperdew leave-on hidratantne maske čine 5% PAD-a, 30% NMF-a, probiotički fermenti te kompleks cinka i bakra. Zahvaljujući water-burst tehnologiji, Hyperdew pruža superiornu hidrataciju, ali i korekciju nepravilnosti, ujednačavanje tona kože i preventivno djelovanje na prve znakove starenja. Kao i za svaka maska, preporučujemo njezino korištenje u večernjoj rutini 1-2x tjedno.

Literatura:

  1. Searle, Tamara & Ali, Faisal & Al-Niaimi, Firas. (2020). The versatility of azelaic acid in dermatology. Journal of Dermatological Treatment. 33. 1-31.
  2. Nazzaro-Porro, Marcella. (1988). Azelaic Acid. Journal of the American Academy of Dermatology. 17. 1033-41.
  3. Sieber, Martin & Hegel, J.K.E.. (2013). Azelaic Acid: Properties and Mode of Action. Skin pharmacology and physiology. 27 Suppl 1. 9-17.
  4. Rigano, Luigi & Cucchiara, M.. (2003). Azeloyl-Glycine: A new active in skin disequilibrium. Journal of Applied Cosmetology. 21. 177-188.

Više članaka

#SKINFORMED / Dehidracija, proširene pore i znakovi starenja

"Želim poraditi na smanjivanju pora uz dobru hidrataciju i preventivnu anti-age rutinu." Petra V., 32

AHA kiseline: neizostavan sastojak u rutini problematične kože

AHA kiseline pomažu ujednačiti ton i teksturu te vratiti svježinu i blistavost kože, a ujedno djeluju i u borbi protiv komedona.